I ekte amerikansk stil har mine barn blitt veldig glad i en skikkelig søndagsfrokost. Lillegutt er superglad i bacon, og sist gang vi var på sørlandet lærte han å lage det på Bestefars vis i stekeovnen – enkelt og greit. Bacon steker seg selv mens vi lager en stor bunke pannekaker med banan og sjokoladebiter – ingen hverdagskost her, nei!

Økologisk bacon fra glade griser i Nord-Trøndelag – helt fri for nitrater 🙂 Denne bacon er nokså mager og egnet seg derfor veldig godt til stekeovnsmetoden – blir litt tørr i stekepanna.

Amerikanske Pannekaker med Banan og Sjokoladebiter


1,5 dl glutenfri havregryn
0,6 dl glutenfri maismel
2,5 dl bokhvetemel (kjøpt eller ferskmalt av hel bokhvete i kaffekvern)
2,5 dl kefir eller yoghurt


2 ts glutenfri bakepulver
1/2 ts natron
klype havsalt 
1 ss honning
2 ss kokosolje
1 pisket økologisk egg
1 most moden banan
ca 1 dl glutenfrie sjokoladebiter (kan sløyfes men er veeeeldig god)

400g økologisk bacon

Havregryn, maismel og bokhvetemel blandes sammen med kefir eller yoghurt. Dekk bollen med et klede og la dette stå på kjøkkenbenken natten over eller minst 7 timer.

Forvarm ovnen til 200 grader. Bacon skjæres i tynne skiver og legges på et stekebrett. Steketiden varierer mye etter tykkelsen av skivene – jeg bare holder litt øye på mens jeg lager pannekaker og snur dem når de begynner å bli brune og bobler litt.

Varm honning og kokosolje sammen i et vannbad. Mos banan med en gaffel og tilsett pisket egg og kefir eller melk. Bland alt sammen når oljen har smeltet og honningen blir flytende.


Bland havregryn, maismel, bokhvetemel, bakepulver, natron og salt i en stor bolle. Tilsett de flytende ingrediensene og bland godt sammen. 


Sleng inn et par never med sjokoladebiter og rør om.

Smelt litt smør oppi en varm jernpanne – 3 pannekaker passet akkurat i min panne. Snu pannekakene når du ser masse små bobler på overflaten. Pannekakene kan holdes varm nederst i ovnen mens bacon stekes. 

Mmmmmm…


En klatt med godt smør og dryppende varm lønnesirup oppå – nydelig!


Tilpassing for PKU


2 ss honning
1 ss kokosolje
50g moden banan
2 dl rismelk

2 dl loprofin mel
77g semper grov mix
1 ts bakepulver
1 ts havsalt
30g glutenfrie sjokoladebiter  (kan sløyfes for å redusere fenylalanin med 60mg)


Varm honning og kokosolje sammen i et vannbad. Mos banan med en gaffel og bland sammen med rismelk og honning/oljeblandingen. Bland alt det tørre i en bakebolle og tilsett de flytende ingrediensene. Pisk godt sammen og tilsett sjokoladebiter til slutt.

Pannekakene stekes som vist ovenfor og serveres med smør og lønnesirup eller syltetøy 🙂

Hele oppskriften gir 180mg fenylalanin