Denne salaten er inspirert av den tradisjonelle tabbouleh-salaten fra Midt-Østen som er basert på bulgurhvete, tomater, persille og mynte. Jeg bruker quinoa, som er et naturlig glutenfri og fantastisk alternativ til bulgurhvete. Tiden er inne hvis du ennå ikke er blitt kjent med quinoa! Denne lille perlen er en meget næringsrik “superfood” som inneholder 50% mer protein enn hvete (særlig aminosyren lysin) og betydelig mer jern, fosfor, A, E og B vitaminer, kalsium og fett enn andre kornslag. Quinoa er et frø i slekt med rabarbraplanten og kommer opprinnelig fra Sør-Amerika. Den har en deilig og litt nøtteaktig smak og er ofte brukt som en erstatning for ris eller glutenholdige kornslag. Quinoa finnes hos de fleste større matbutikkene samt helsekost og iherb.com
Fargerik Quinoasalat

Denne salaten er meget allsidig og perfekt på grillfest eller hvis du skal lage mat til litt flere. De ingrediensene jeg brukte er bare et forslag. Bruk gjerne andre grønnsaker, frø, bønner eller friske urter som du liker best – ikke følg oppskriften slavisk! Spiret bønner gir masse ekstra næringsstoffer og fiber men kan utelates dersom du ikke gidder 🙂

2-3 dl kokt quinoa 
1/2 slangeagurk
2 økologske paprika (orange, rød, eller grønn – gjerne en blanding for å gi masse farge)
1 liten finhakket rødløk
1-2 never med hakket frisk persille / koriander / mynte
ca 1,5 dl kikerter – spiret i 2 dager eller kokt og avkjølt
ca 1,5 dl adzukibønner – spiret 3 dager eller kokt og avkjølt


1-2 never gresskarfrø og/eller solsikkefrø
noen cherrytomater delt i to
Avokado skåret i terninger

Dressing:
0,6 dl kaldpresset økologisk olivenolje
ferskpresset saft av 1 sitron
2 hvitløksbåter, presset
1 ts uraffinert havsalt, Herbamare eller himalayasaltQuinoa:
2,5 dl quinoa
5 dl vann
klype havsalt

Skyll quinoa under rennende vann for å fjerne den naturlige saponin som kan smake litt bittert. Kok opp vann og salt og tilsett quinoa. Sett på lokk og skru ned varmen.  La den småkok i 20 minutter. Ta av lokket og la den avkjøl på benken eller sett den i fryseren mens du lager salaten. (Dette er mer enn nok til salaten og resten kan bare oppbevares i kjøleskapet til senere bruk.)Hakk løk, urter og grønnsakene i passe små biter og bland sammen med bønnespirer i en stor bolle. Pisk sammen dressingen, hell oppå grønnsakene og bland godt. 

Denne blandingen kan god stå og marinere litt dersom quinoaen er fortsatt varm. (Hvis du tilsetter varm quinoa blir urtene nemlig litt slappe)

Bland inn quinoa og miks godt. Salaten holder seg ganske bra i noen dager i kjøleskapet. Jeg bruker å ha i tomater, avokado og frø like før den serveres for å bevare litt konsistens og “crunch.”

Tilpassing for PKU

Denne salaten kan enkelt tilpasses ved å droppe bønnespirer og frø, og bruk ris eller lavprotein pastaris isteden for quinoa. Bare bruk litt fantasi og så mange grønnsaker og friske urter du bare orker!