Hjemmelaget is er noe av det beste vi vet, og om sommeren kan vi godt finne på å lage den flere ganger i uka. Det kommer jo stadig flere typer is å få kjøpt, og selv om noen kan være både økologiske, melkefri, glutenfrie eller lokalproduserte, inneholder de aller fleste mye raffinert sukker og kunstige tilsetningsstoffer.

Når du lager is selv så har du kontroll over hvor mye (og hvilken type) søtning som brukes, og alle de andre ingrediensene kan du også skreddersy etter ulike smak og kostholdsbehov. Jeg synes det er koselig når alle kan nyte isen sammen, og siden vanlig is basert på kumelk er uaktuelt i denne familien, jeg bruker ofte en blanding av kokosmelk og rismelk. Kokosmelk er en utmerket erstatning for fløte – tjukk, kremaktig og passe søt!

Det er ikke strengt tatt nødvendig å bruke en ismaskin men dette anbfaler jeg sterkt. Isen kan godt lages uten, men da får du ikke den samme kremaktig og litt luftig konsistens som en ismaskin skaper. Det finnes flere ulike typer ismaskiner på markedet, men vi har vært kjempefornøyd med denne fra Krups.

Jeg fikk vite for et par uker siden at en av mine favoritt matbloggere Kelly Brozyna hadde gitt ut en ny bok om melkefri is. Boka måtte jeg bare ha, og vi har ventet meget tålmodige (not!) på at den skulle komme frem. Nå er boka endelig kommet, og den inneholder masse inspirasjon og nyttige tips om hvordan man kan lage melkefri is basert på enkle og sunne ingredienser. Herlig!!

Hjemmelaget Melkefri Sjokoladeis


Vi jobber på spreng for å prøve alle de deilige oppskriftene i boka, men det er ikke bestandig så enkelt å bli enige om hvilken som skal lages. Klassisk sjokoladeis slår jo aldri feil og har blitt en klar favoritt hos oss. Denne oppskriften er basert på Kellys sjokoladeis, men jeg har justert ingrediensene litt for å redusere proteininnholdet. 

1 boks økologisk kokosmelk (4 dl)
10 saftige dadler uten sten (170g)
5 dl rismelk eller cashewmelk
0,8 dl økologisk kakaopulver (30g) – jeg bruker denne
1 ss ekte vanilje ekstrakt
1/2 ts guarkjernemel (kjøpes på helsekost eller her)


Ha dadlene og kokosmelka oppi en kraftig blender eller foodprossesor og kjør på fullt til den er godt blandet. Tilsett resten av ingreidensene og kjør til den blir kremaktig og glatt.


Blandingen fryses i ca 1 time eller settes i kjøleskapet til den blir kald. 


Ha alt oppi ismaskinen etter bruksanvisningen.


Spises rett fra maskinen eller settes tilbake i fryseren en stund dersom du vil ha pene kuler 🙂


God helg!!


Tilpassing for PKU

Hele oppskriften gir 908 mg fenylalanin. Vil du ha mindre protein så kan du redusere på mengden av  kakaopulveret 🙂