Smoothies er noe alle i dette huset spiser hver eneste dag. Blenderen er mitt viktigiste kjøkkenredskap og den får aldri stå i ro. Det er som jeg tidligere har sagt at man kan pakke (eller gjemme) mye næring oppi en smoothie. Dette er også en sunn og meget enkel måte å få variasjon i kostholdet.

Denne varianten er noe jeg prøvde for å komme litt vekk fra den vanlige smoothien min sønn hadde kjørt seg helt fast i. Han insisterer fortsatt på “favoritten” til frokost, men denne funker fint når han er skrubbsulten etter skolen eller til kveldsmat. Selv om bananer, gulrøtter og dadler inneholder naturlig sukker, denne smoothien har også en god del sunt fett og protein som både metter og bremser effekten på blodsukkeret. 

Det hjelper også litt at ordet “kake” var med i tittelen 🙂


Gulrotkake Smoothie

1 stor porsjon:

1 frossen banan skåret i mindre biter

1 neve oppskåret gulrot 
1 saftig dadle uten sten
1,25 dl fersk upasturisert melk, helmelk, nøttemelk eller rismelk
ca 1/2 dl økologisk kokosmelk
1 økologisk egg
et skvis sitronsaft
1/4 ts kanel
5 dråper vanilje stevia eller annen søtning etter smak 
1/2 scoop myse, hamp- eller erteproteinpulver 
2 ts økologisk linfrø- eller hampolje

Ha alt oppi en blender og kjør på fullt til den er godt blandet og kremaktig. Dryss evt med litt ekstra kanel på toppen 🙂

Tilpassing for PKU


1 frossen banan skåret i mindre biter (85g)
50g oppskåret gulrot
1 saftig dadle uten sten
1,5 dl rismelk (eller PKU melk dersom du foretrekker den)
40 ml økologisk kokosmelk
1/4 ts kanel
et skvis sitronsaft
5 dråper vanilje stevia eller annen søtning etter smak
2 ts økologisk linfrø- eller hampolje

Hele oppskriften gir 100 mg fenylalanin – denne porsjonen er stor og kan godt halveres til mindre barn