Her får du noe som kan være en velkommen forandring fra den dagligdags brødskiva med leverpostei. (Ordentlig hjemmelaget leverpostei av lever fra friske og glade dyr er jo kjempesunn supermat, men litt variasjon i matpakken kan også være litt spennende 🙂

Solsikkepostei er rå, vegansk, nøttefri og stappfull av næring. Solsikkefrø er kanskje verdens mest næringsrik frøtype med blant annet hjertevennlig E vitamin, magan og kobber som spiser opp frie radikaler, vitamin B5 og fosfor som gir oss masse energi, og tryptofan som forbedre vår søvnkvalitet. Disse frøene gir også en god dose med sunne fettsyrer og protein – alt dette i en bitteliten pakke!

Alle rå nøtter og frø inneholder naturlige enzymhemmere som kan gjøre de vanskelige å fordøye. Hensikten i naturen er at disse enzymhemmere beskytter frøene fram til vilkårene de trenger for å vokse blir oppfylte. Når det regner får frøet nok fuktighet slik at det kan spire og produsere en plante. Når vi bløtlegger nøtter og frø før vi spiser dem blir disse hemmere nøytraliserte og frøet “vekkes til livet”. På denne måten blir alle disse viktige næringsstoffene mer tilgjengelige til opptak i kroppen vår. Dette krever selvfølgelig litt ekstra tid og planlegging men er absolutt verdt bryet!

Solsikkepostei


2,5 dl rå økologiske solsikkefrø 
ferskpresset saft av 1/2 sitron
1-2 hvitløksfedd, presset
1/2-1 ts Herbamare eller uraffinert havsalt
klype cayennepepper
1 ss finhakket løk – alle typer løk går fint men jeg synes det blir penest med rødløk eller vårløk
1 ts dill
1-2 hakket stilker økologisk stangselleri

Så enkelt er det: legg frøene i en bolle (helst glass eller keramikk) og dekk rikelig med vann. Tilsett ca 1ts uraffinert havsalt per 2,5 dl frø og rør litt om. Saltet hjelper med å aktivere de enzymene som nøytraliserer enzymhemmere. La dette stå i minst 7 timer eller natten over. Da siler du av vannet, skyll frøene godt og la vannet dryppe av. Nå er de klare til bruk (de kan også lagres kjølig i et par dager i kjøleskapet). 

Ha løk, selleri og hvitløk oppi en foodprossesor med s-kniven og kjør i noen få sekunder. Da tilsetter du de øvrige ingrediensene og kjør til den blir til ønsket konsistens. Jeg måtte stoppe maskinen og skrape den ned et par ganger underveis.

Solsikkepostei tar jeg ofte med i en liten container oppi matpakken. Da er det bare å smøre den på brødskiva eller på  Unes knasende sprø glutenfri knekkebrød.

Også veldig godt rullet opp i sushi nori med spirer og avokado – YUM!