Puh…endelig er det slutten på en travel uke med både jobbing, henting, skyssing, svigerfar på besøk og sååååå masse bær som må plukkes!!  Mens jeg stå på kjøkkenet seint i går kveld og rensket blåbær, lengtet jeg nesten etter vinteren der det er mye mindre man skal rekke ute i tillegg til alt som må gjøres inne. Nesten. 
Mørketiden kommer jo med stormskritt og dagslys må selvfølgelig nytes. Nå gjelder det bare å stå på med innhøsting og hamstring av alt som bærbuskene, kjøkkenhagen og skogen byr på. 
Jeg tenkte egentlig at det var på tide med litt middagsmat her på bloggen, men plutselig så var det fredag igjen med sjokolade på hjernen 🙂  
Denne oppskriften er inspirert av min favoritt sjokolade fra Chocolove ekstra mørk sjokolade med chili og kirsebær. Mmmmm….jeg ofret en halv plate fra mitt hemmelige sjokoladelager for å ha oppi disse brownies og det var jammen verdt det 🙂

Chili Brownies


1,25 dl rå kakao eller økologisk kakaopulver
1,4 dl glutenfri melblanding eller jyttemel original (litt mindre dersom du bruker jyttemel)
1-1 1/2 ts chiliflak 
2-2,5 dl palmesukker
1/4 ts uraffinert havsalt
3 store økologiske egg (helst ved romtemperatur)
100g myk smør eller kokosolje eller en blanding

Valgfrie «ekstras»:
ca 50g hakket mørk sjokolade (jeg brukte denne)
1,5 dl hakket valnøtter

Still stekeoven på 190 grader og smør en bakeform med kokosolje eller smør (jeg brukte en firkantet glassform).

Chiliflak finmales i en kaffekvern eller moses med en morter, og sjokoladen hakkes opp i passe små biter.

Bland sammen smør / kokosolje og palmesukker med en håndmikser. Tilsett egg, vanilje og kakaopulver.

Da blander du inn mel, chiliflak og salt. Tilsett nøtter og/eller sjokolade biter til slutt og rør dem litt forsiktig inn (ikke bland alt for mye).

Ha røret oppi formen og stek midt i ovnen 20-25 minutter. Nam!!



Tilpassing for PKU

100g myk smør eller kokosolje
0,6 dl palmesukker
70g Dr. Oekter Organic Vanilla Pudding Mix
3 ss kakao pulver eller 4 ss carob pulver*
1,25 dl vann
1 ts ekte vanilje ekstrakt
110g lavprotein mel (vi bruker Loprofin)
1 ts finmalte chiliflak (kan utelates etter ønske eller dersom brownies er til mindre barn)
3/4 ts bakepulver
1/4 ts havsalt
30g sjokolade biter (valgfritt og må plusses på fenylalnininnhold)

*Vi bruker ofte carob pulver fordi den inneholder mye mindre fenylalanin enn kakaopulver (1,8 mg/g vs 13mg/g)

Bland sammen smør/kokosolje, palmesukker og puddingmiks med en håndmikser. Tilsett kakao- eller carobpulver og vann og bland godt. 

Bland sammen mel, chiliflak, bakepulver og salt i en liten bolle så miks dette sammen med de våte ingrediensene.

Hell røret  oppi en bakeform smurt med kokosolje eller kledd med bakepapir. Stekes i 15 minutter ved 190 grader.

Hele oppskriften laget med carobpulver gir 88 mg fenylalanin
Hele oppskriften laget med kakaopulver gir 203 mg fenylalanin