Denne oppskriften høres kanskje litt fancy ut, men er egentlig en hverdagsmiddag som jeg ofte lager dersom ettermiddagen kommer litt brått på og jeg har ingenting annet planlagt. Her kan det brukes nesten hva som helst av grønnsaker, men vi liker den best med blomkål og gulrøtter. Dette er også veldig godt med for eksempel brokkoli og søtpoteter. Fisk passer veldig godt til grønnsakskarri og gjør at måltidet blir proteinrikt og mettende. Jeg stekte noen ferske torskefileer i ovnen toppet med noen gode klatt ekte smør, litt sitronsaft og herbamare (190 grader i 20 minutter).

Jeg elsker karri og andre typer indisk mat men er overhodet ikke dreven på å lage de selv. Når jeg har litt ekstra tid så liker jeg å prøve oppskrifter der man bruker alle disse spennende krydderne hver for seg. På hverdagen er det imidlertid sjeldent at jeg gidder, og da er det kjekt med et godt ferdigblandet karripulver. Det finnes selvfølgelig tusenvis av ulike karripulvere, og noen er mye sterkere enn andre.  Godt karripulver finner du blant annet hos innvandere butikker men jeg liker aller best denne fra Simply Organic som er passe sterk og litt søt. Jeg liker også at økologiske kryddere er ikke bestrålte.

Karri inneholder selvsagt gurkemeie som gir en fantastisk gul farge og er en konsentrert kilde til den unike fytokjemikalien curcumin. Curcumin har meget kraftige antiinflammatoriske egenskaper og er også kjent for å støtte leverfunksjon. Mange mennesker med leddsmerter og/eller leddgikt får veldig god effekt av å spise gurkemeie.

Det eneste som kanskje krever litt planlegging i denne oppskriften er ris, for den skal helst bløtlegges i noen timer før koking. Bløtlegging gjelder for øvrig alle typer korn, nøtter, frø og belgfrukter og er et viktig trinn som fjerner kornets naturlig fytinsyre. Fytinsyre stresser fordøyelsen ved å binde kalsium, magnesium, kobber, jern og sink i tarmen og blokkerer opptaket av disse viktige mineralene. Bløtlegging i minst 7 timer gjør at enzymer, lactobacilli bakterier og andre gunstige organismer kan bryte ned og nøytralisere fytinsyre. Når du i tillegg bruker varmt vann til bløtlegging av korn og frø, fremmes det produksjonen av enzymer som øker mengen av vitaminer (særlig B vitaminer). Bløtleggingsvannet helles av og kornet skylles før koking i fersk vann.


Grønnsakskarri med kokos, koriander og lime


2,5 dl helkorn ris eller quinoa, bløtlagt i 7 timer eller natten over

1 ss økologisk kokosolje
1 stor finhakket løk (ca 200g)
1 ts uraffinert havsalt eller himalayasalt
3 dl økologisk kokosmelk
3 ss økologisk tomatpuré (55g)
2,5 dl grønnsaksbuljong
3 ss karripulver
1 stort hode blomkål (ca 600g)
2-3 store gulerøtter skrelt og skåret opp i mindre biter

1 bunt frisk koriander
2-3 ss ferkspresset limesaft

Ris eller quinoa kokes mens du lager grønnsakskarri.

Hakk løken og del opp blomkål og gulrøtter i passe små biter.

Varm kokosoljen i en mellomstor gryte. Saute finhakket løk med salt til den blir ganske myk. Pisk inn kokosmelk, buljong og tomatpuré. Tilsett karripulveret og pisk til alt er godt blandet. 
Kok opp og tilsett grønnsakene. Småkok til grønnsakene er passe møre men ikke overkokte – jeg liker at de fortsatt har litt knas.

Skru av varmen og tilsett limesaft. 

Serveres over ris eller quinoa og pyntes med frisk koriander.

Tilpassing for PKU

Denne oppskriften er meget PKU-vennlig. Karrisausen gir .65mg fenylalanin / g og da er det bare å regne ut resten etter hvilken type grønnsaker du velger. Serveres med vanlig ris eller PKU ris.