Gjett om jeg ble glad når disse vakre damene dukket opp i min kasse fra Økomat denne uka! Er de ikke nydelige?? Nature never ceases to amaze me 🙂
Men hva er denne rare grønne veksten egentlig? Gutten min kaller den for “alien broccoli” men den heter jo romanesco. I USA kalles den for romanesco blomkål, i Canada romanesco brokkoli og i Tyskland romanesco kål, men den er faktisk sin egen art som har blitt dyrket i Italia helt siden 1600-tallet. Jeg synes denne grønnsaken ligner mest på blomkål i både utseende og konsistens, mens smaken minnes mer om brokkoli. 
Så var det også den nydelige lilla damen! Vanlig hvit blomkål er jo kjempesunn, men denne lilla varianten er både dekorativ og smekkfull med anthocyaniner – de samme antioksidant flavonoider som finnes i rødvin, blåbær og rødkål. Disse antioksidantene hjelper blant annet med å stabilisere og styrke celler i kapillærene våre. Mer vakker og næringsrik mat finner du nesten ikke! 

Da ble det middag med glutenfrie kjøttkaker av elg (oppskriften kommer!) og ovnstekte grønnsaker med pesto. Jeg hadde dessverre ingen frisk basilikum og måtte improvisere litt med den svær sitronmelisse planten som står i kjøkkenvinduet. Sitronmelisse pesto? Hvorfor ikke? I tillegg til å sette en deilig og mild sitron smak på maten brukes sitronmelisse som medisin mot utrolige mange plager…
                      
I følge herballegacy.com er sitronmelisse anti-viral og bra mot forkjølelse, influensa og feber, og kjent for å bekjempe kusma, forkjølelsessår og andre virus. Den er også bra mot en nervøs mage, kolikk og hjerte spasmer. Bladene er også kjent for å senke blodtrykk. Sitronmelisse er veldig mild, men effektiv og derfor ofte anbefalt for barn og babyer.
Urten har anti-histamin egenskaper som er nyttig for å behandle eksem og hodepine, og etter gammel tradisjon brukes det friske bladet på insektstikk og sår. Sitronmelisse kan også bidra til å redusere hevelser assosiert med gikt.

Ikke verst.


Sitronmelisse Pesto

ca 5 dl frisk sitronmelisse 
1,25 dl valnøtter
2-3 fedd hvitløk
ca 0,6 dl økologisk ekstra virgin olivenolje
ferskpresset saft av 1/2 lime eller sitron
uraffinert havsalt

Mens romanesco og blomkål stekes i ovnen (jeg bruker denne metoden) kan du ta frem kjøkkenmaskinen eller en veldig god kjøkkenkniv og lage pesto…


Skyll sitronmelisse, tørke den med kjøkkenpapir og plukke av bladene (gidder du ikke dette så  går det sikkert fint å ha med stilkene).


Kjør sitronmelisse og hvitløk noen runder i kjøkkenmaskinen til alt er nokså finhakket.

Så tilsetter du valnøttene og lime- eller sitronsaft. Hell olivenolje sakte oppi mens maskinen går og kjør til du får ønsket konsistens. Tilsett havsalt etter smak (tror jeg brukte ca 1/2 ts).

Pesto blandes direkte med de ferdigstekte grønnsakene eller serveres ved siden av. Også veldig godt som pålegg!


Tilpassing for PKU

Pesto kan godt lages uten valnøtter – da får du en velsmakende saus med lite protein 🙂