Er du en av de heldige med epletrær i hagen som bugner av modne epler for tida? Vi har et bitte lite epletre som ble plantet i fjor, og han har gitt oss 12 nydelige røde epler som skal spares til eplepai. Heldigvis så fikk vi også masse 2. sorteringsepler fra Økomat som jeg har brukt til bl.a. disse tørkede epleringer. Dehydrering/tørking av frukt er en utmerket måte å bruke opp store mengder med frukt som vi sitter med på denne frodige årstiden. 
Epleringer kan slenges oppi matpakken eller klippes opp i mindre biter og drysses på grøt eller oppi frokost musli. Fruktsukkeret blir veldig konsentrert i tørket frukt og er derfor best kombinert med litt sunt fett og proteiner f.eks. nøtter eller ost. Disse er i hvert fall helt fantastiske og sunne snacks uten sukker eller den stygge svoveldioksiden som brukes på vanlig tørket frukt man kjøper i butikken.
Svoveldioksid er en fargeløs gass med antioksiderende og antimikrobielle egenskaper som brukes på tørket frukt for å holde den fersk og hindre vekst av mikroorganismer. Dette middelet kommer imidlertid ikke uten helsekonsevenser og kan forårsake alvorlige allergiske reaksjoner (bl.a. anafalaksi) hos mennesker som er overfølsomme for sulfiter. Svoveldioksid kan også utløse astma symptomer (hoste, pustevansker og/eller livstruende reaksjoner). Forskning av WJ Lee publisert i “Environmental Health Perspectives” i 2002 finner at eksponering for svoveldioksid øker risikoen for dødelighet av lungekreft, leukemi og non-Hodgkin lymfom, en type kreft som påvirker de hvite blodcellene. 
NEI TAKK! 

Tørkede epleringer med kanel


Økologiske epler
ferskpresset sitronsaft
kanel


Slik gjør du…

Ha 1-2 ss sitronsaft oppi et stort glass målebeger med ca 5 dl vann.

Vask eplene godt og ta ut kjernene (jeg bruker denne saken jeg kjøpte meget billig på IKEA)

Skjær eplene i tynne skiver. Jeg bruker et veldig kjekt redskap du ser på bildet som heter “mandolin” på engelsk (heter kanskje det samme på norsk?). Da får jeg tynne og uniformerte skiver –  litt viktig for da blir alle like tørre på samme tid.

Dypp epleskivene oppi sitronvann (sitronsaften gjør at eplene ikke blir brune)

Legg skivene i ett lag oppå dehydrator brettet eller bakebrett dekket med bakepapir og dryss med kanel.

 Har du en mat dehydrator (jeg bruker denne modellen) så tar disse ca 10-12 timer ved 40 grader. Disse kan også tørkes i en vanlig stekeovn i 8-10 timer på 40 grader eller lavest mulig temperatur (mange finner at det lønner seg å ha døra såvidt på gløtt både for å slippe ut fukten og holde temperaturen ned). Dette har jeg ikke prøvd men ville gjerne høre dersom noen lykkes!

Tørketiden kan variere mye men eplene er ferdige når de er seige og litt sprø. Oppbevares i et lufttett glass.

Gjett om det lukter deilig i huset mens disse tørker!!