Nå har vinteren dumpet seg ned her i Nord-Trøndelag, og selv om kalenderen insisterer på at det er snart november kom dette likevel litt bratt på meg. De ble litt hastverk med en tur ut i fjøset for å grave frem vinterstøvler, boblejakker og snøskuffer. Man får vel bare finne seg i det 🙂

Da var det suppe på menyen for å varme opp søkkbløte barn og en mann som stå ute i vind, snø og mørke for å snekre en fin forhekk til hestene.

Jeg er veldig glad i linsesuppe, noe som henger igjen fra mitt tidligere liv som vegeterianer. Linser er veldig næringsrike og mettende, og kokes mye fortere enn andre typer belgfrukter. Selv om bønner og belgfrukter ikke gir fullverdig protein er linser rike på bl.a. viktige aminosyrer, fiber og folsyre. Linser inneholder også (nerd alert…) “polyphenolic” fytokjemikaler (proanthocyanins & catechins) som gir kraftig antioksidant beskyttlese mot frie rakidaler som kan skade cellene våre.

Jeg har en ganske fast og troverdig oppskrift på linsesuppe som jeg lager ofte når dagene blir kalde, men denne gangen var det på tide med noe nytt. Denne suppe inneholder quinoa som er relativt høy i protein og komplementerer derfor aminosyreprofilen til linsene. Jeg begynte med en oppskrift fra mitt lager av gamle Vegeterian Times, men endte opp med en smakfull og litt sunnere variant…en enkel og næringsrik hverdagssuppe med deilige indiske krydder. Garam masala er en krydderblanding som brukes ofte i indisk mat og inneholder bl.a. kardemomme, kanel, nellik, spisskummin, pepper og koriander – nam!

Indisk inspirert linsesuppe


1-2 ss økologisk kokosolje
1 stor purreløk (ca 3 dl hakket)
2 store fedd hvitløk
1-2 ts garam masala 
ca 500 g hakket tomat (eller 1 boks hakkede økologiske tomater)
1,5 dl røde linser
1 dl quinoa
1-2 tsp tørket timian (eller en neve fersk)
1 laurbærblad
1 ss ferskpresset sitronsaft
1-2 ts uraffinert havsalt eller himalaya salt (etter smak)


Quinoa og linser skylles og bløtlegges (i minst 7 timer) i vann som er tilsatt en splæsj sitronsaft, myse eller rå eplecider eddik. Vannet helles av og quinoaen og linsene skylles med fersk vann. Dette gjøres for å nøytralisere fytinsyre og enzymhemmere (som finnes for øvrig i alle belgfrukter, nøtter, frø og korn) og bryte ned komplekse sukkerarter som kan være vanskelige å fordøye. Enzymhemmere kan stresse fordøyelsen og binde næringsstoffer slik at opptak i tarmen blir blokkert. 

Bløtlegging til suppa gjørde jeg i farten på morgenen – da sto alt klart til å kokes ved middagstiden… 

Finhakk purreløk og press eller finhakk hvitløken. 


Varm oljen i en stor kasserolle og fres purreløk i 2-3 minutter til den er myk. Tilsett hvitløk og garam masala. Linser og quinoa skylles og helles oppi gryta med tomater, timian, salt, laurbærblad og 1,5 l vann. Kok først opp så skru ned varmen og la suppa småkoke i ca 20 minutter. Tilsett sitronsaften like før servering. 


Toppes gjerne med litt seterrømme eller økologisk rømme fra Røros (ekstra yum!)