I don’t care about spots on my apples, 
leave me the birds and the bees… PLEEEEEEEEASE!”
Et par ganger i måneden kommer det en overraskelsespakke sammen med vår vanlig ukentlig levering fra Økomat. Denne 2. sorteringsordning er jeg kjempetaknemlig for – kun 60 kr for en hel pose med økologisk frukt og grønt som jeg bruker til alt mulig…fermentering, dehydrering, juicing, baking, frysing osv. Jeg klarer ikke tanken på at disse matvarene skal kastes bare fordi de er mindre pene. 
Den siste gangen var det jo epler, og da er det nesten ubgrenset hva man kan finne på. Ofte blir de til tørkede epleringer eller hjemmebrygget cider av ferskpresset eplejuice (her har Gry forklart hvor enkelt dette er!)
Men denne gangen har jeg laget usukret eplemos. Hjemme i USA står alle slags eplemos på rekke og rad i butikkhyllene, enten helt naturell eller blandet med andre sorter frukt og bær (både usukret og veldig sukret, og til og med sterk farget – ÆSJ!) Men her i Norge har jeg bare sett Helios sin økolgisk usukret eplemos – og billig er den ikke. Hemmelaget eplemos er meget enkelt å lage og kan enten fryses, syltes på glass eller fermenteres. Jeg er en stor fan av å lage store porsjoner når jeg først skal gjøre noe slikt men du kan godt lage mindre hvis du har bare noen få epler.
Sønnen min elsker eplemos med hakket cashewnøtter og drysset med litt kanel. Den kan også brukes i mange slags bakevarer og er særlig egnet til gluten- og eggefri baking. Det finnes mange oppskrifter der man skal bruke eplemos isteden for fett i bakevarer, men heldigvis har vi kommet langt vekk fra denne tankegangen at fett er farlig, ikke sant folkens? Eplemos fungerer i hvert fall veldig godt som egg erstatning – 1/4 kopp (0,6 dl) usukret eplemos kan brukes for å erstatte 1 egg i bakevarer som muffins, pannekaker eller formkaker. Eplemos gir den perfekte mengden av fuktighet som man ellers får av egg. Dette hjelper imidlertid ikke med heving eller for å få et lyst og luftig resultat – pass på at oppskriften du følger inneholder litt bakepulver eller natron for å hjelpe til med hevingen. 
Det finnes mange ulike metoder for å lage eplemos. Noen skreller og noen skreller ikke. Du kan også lage rå eplemos ved rett og slett å kjøre rå epler i en blender eller foodprossesor – da bevarer du en del vitaminer og enzymer, men får samtidig en helt annen konsistens. Ferdig resultatet er også avhenging av hva slags epler du bruker og selvfølgelig kvaliteten. Vi liker eplemos kokt eller rå og fermentert, og helst av epler som er litt syrlige. 
Slik gjør du…

Fjern eplehusene og fyll en kjele med epler som er skåret opp i mindre biter (skrelling er valgfritt men egentlig helt unødvendig). Bland gjerne med andre typer frukt som f.eks. plommer, pærer og bær. Jeg  tilsetter også litt sitronsaft for å unngå at eplene blir brune.


 Eplehusene skal heller ikke kastets – disse går til takknemlige høner 😉

Skru på varmen (medium) og la eplene surre til de blir veldig myke og kan lett moses med en skje (dette pleier å ta et par timer). Rør om av og til slik at frukten ikke kleber seg fast til bunnen eller blir brent. Ikke la deg friste av å tilsette masse vann for da blir eplene utvannet og mister smaken. 

Ferdigkokte epler tar du (litt etter litt) oppi en dørslag med store hull som settes oppå en stor bolle. Bruk en metall øse eller en stor skje og press eplene gjennom hulene slik at skrellene blir igjen. Du kan også bare kjøre eplene (med eller uten skall) noen runder i en  kjøkkenmaskin til du får ønsket konsistens.


Klar til bruk!