source

Sover du godt?

Dårlig søvn kan gjøre livet surt (som de fleste av dere sikkert vet) og tapt søvn er tapt for alltid. Alle har forskjellige behov for søvn, men seks til åtte timer per natt synes å være den optimale mengden for de fleste voksne. Når vi lever et stressende liv og skal helst rekke alt, er det gjerne søvnen som blir nedprioritert. Over tid kan for lite (eller for mye) søvn ha mange negative konsekvenser. Gode sovevaner er grunnleggende for både energi og helse, og bør ikke undervurderes.

Dårlig søvnkvalitet kan blant annet:
 •  Svekke immunforsvaret
 •  Forårsake en pre-diabetisk tilstand slik at du føler deg sulten selv om du allerede har spist
 •  Svekke hukommelsen – selv en enkel natt med dårlig søvn (4 til 6 timer) kan påvirke din evne til å tenke klart neste dag
 •  Svekke resultatene på fysiske eller psykiske oppgaver og redusere din evne til å løse problemer
 • Når døgnrytmen blir forstyrret, produserer kroppen mindre melatonin (et hormon og kraftig antioksidant) og da har kroppen en redusert evne til å bekjempe kreft. Melatonin bidrar nemlig til å undertrykke frie radikaler som kan føre til kreft.

Manglende søvn kan også øke stress-relaterte lidelser som:
 • Hjertesykdom
 • Magesår
 • Forstoppelse
 • Humørsvingner og depresjon

Dårlig søvn bidrar også til tidlig aldring ved å forstyrre produksjonen av veksthormon som skilles ut fra hypofysen under dyp søvn.
God “sleep hygiene” som det heter på engelsk, kan derimot gjøre underverk for nattesøvn, og særlig hos barn. Når mine barn var små gikk de på en søt liten buddhist barnehage der både yoga, meditasjon og “tea time” var helt dagligdags. Når de skulle kvile seg fikk alle barn en liten sprut med lavendel “sleepy spray”. Dette koselig ritualet henger igjen hos oss og er fortsatt en viktig del av kveldsrutinen til min sønn. Ved leggetid får både gutten, kosedyrene og puta en sprut (også katten hvis hun er litt uheldig).

Å lage din egen sleepy spray er ingen hokus pokus – bare ta noen få dråper lavendelolje oppi en sprayflaske med vann og rist godt. Lavendel dufter kjempedeilig og er kjent for sin beroligende effekt på nervesystemet. Økologisk lavendelolje kjøper jeg her til en veldig grei pris, men jeg tipper at du finner den også flere steder her til lands. Jeg kan også varmt anbefale en deilig lavendel kroppsolje som jeg bruker etter kveldsdusjen 🙂
Obs! eteriske oljer er meget konsentrerte og skal ikke brukes ufortynnet direkte på huden.

         Andre enkle grep du kan ta for å sove bedre…
 • Slutt med væskeinntak innen 2 timer før du legger deg – dette vil redusere sannsynligheten for å måtte stå opp og gå på do, eller i det minste redusere hyppigheten.
 • Unngå snacks på kvelden, spesielt karbohydrater og sukker. Disse vil øke blodsukkeret og utsette søvn. Etterhvert når blodsukkeret faller for lavt (hypoglykemi), kan du våkne opp og ha det vanskelig for å få sove igjen.
 • Ta et varmt bad, dusj eller badstue før sengetid. Temperaturfallet når du kommer ut av badet signaliserer kroppen din at det er leggetid.
 • Bruk varme sokker eller plasser en varmeflaske i nærheten av føttene om natten. Føttene blir ofte kaldere enn resten av kroppen fordi de har dårligst sirkulasjon, og kalde føtter kan gjøre det vanskelig for deg å sove.
 • Bruk gjerne en øyemaske for å blokkere ut lys. Det er kjempeviktig at soverommet er så mørkt som mulig, men det er ikke alltid lett å blokkere ut hver strøm av lys ved hjelp gardiner.
 • Sette arbeidet bort minst en time før sengetid (fortrinnsvis to timer eller mer). Dette vil gi hjernen din en sjanse til å slappe av slik at du kan gå rolig i dvale (istedenfor å legge deg hyped opp på engstelige tanker om morgendagens tidsfrister, osv).
 • Ingen TV rett før sengetid! Og få TV ut av soverommet – dette blir for stimulerende for hjernen og hindrer deg fra å falle raskt i søvn.

Jeg uttaler meg imidlertid ikke om det å ha barn i senga og hvordan det kan påvirke søvnkvalitet. Dette er litt av et omdiskutert tema og selvfølgelig meget individuelt. Vi får jo fortsatt ofte besøk av både barn, hunder og katter og jeg sover som en stein for det 🙂

God natt!