Nå er tiden inne dersom du har tenkt å lage ekte gjæret surkål til julemiddagen! Surkål er egentlig spiseklar i løpet av bare noen få dager, men jeg synes at smaken er best når den får lov til å boble i flere uker. Ordentlig lacto-fermentert surkål kan nesten ikke sammenlignes med den fargeløse og slappe ferdigkokte typen man kjøper i pappesker. Både smaken og konsistensen (og ikke minst næringsverdien) er noe helt annet.

Alt du trenger er ca 15 minutter og en kjøkkenmaskin eller skarp kniv. Her finner du metoden jeg bruker for å lage surkål. I julevarianten bruker jeg rødkål og tilsetter 1-2 ss hel karve + 1 ss tørkede einerbær.

Bare se på den fantastiske fargen! 

Salt og krydder blandes med revet kål og alt stappes nedi glasset

For å unngå mugg må alt holdes godt nedi saltlake. Jeg sparer et par hele blad og presser de inn på toppen. 
Og da er det bare å glede seg 🙂
Hvordan krydrer du surkål til julematen?