Synes du kanskje at blomkål kan være litt dagligdags og kjedelig? Og ikke minst en utfordring å få små barn til å spise? Jeg er selv en stor blomkål fan. Den har kanskje sin egen smak, men blomkål er også et slags blank ark som kan tilberedes på utrolig mange måter – man må bare bruke litt fantasi! Hos oss spises det mye blomkål – helst ovnstekt, i grønnsakskarri eller suppe. Men jeg har også blitt litt dilla på blomkålris og synes det er et kjempefint alternativ til poteter eller vanlig ris til middag. Du lurer neppe noen når du kaller den for ris, men den er i hvert fall proppfull av næring og inneholder mye mindre stivelse (og godt er det, jo 🙂

Mat som medisin…
I tillegg til den vanlige hvite varianten finnes blomkål i både lysegrønn, lilla og oransje. Blomkål er en god kilde til C vitamin samt en god del andre mineraler (mangan, kalium, fosfor), vitaminer (K, B1, B5, B6, folsyre) fiber og utrolig nok, omega-3 fettsyrer! Men hovedgrunnen til at blomkål er så übersunn er at den tilhører korsblomstfamilien (= brokkoli, grønnkål, sennep, rosenkål, osv). Alle grønnsaker i denne familien inneholder forbindelser som er forebyggende mot kreft og øker aktiviteten av leverenzymer som deaktiverer og eliminerer toksiner og kreftfremkallende substanser. 

Velg helst et blomkålhode som er fast, henger tett sammen og er uten brune flekker (når den blir litt brun har næringsverdien begynt å gå nedover). For å bevare flest mulig næringsstoffer bør blomkål oppbevares i kjøleskapet i en plastpose.

Blomkålris


1 blomkålhode

2 ss kaldpresset økologisk olivenolje
2-3 fedd hvitløk
uraffinerthavsalt og pepper

Blomkålen deles opp i mindre biter og kjøres noen kjappe runder i en foodprosessor til den er nokså knust og du har ingen store biter igjen. 

Varm oljen i en stekepanne på medium varme. Press eller finhakk hvitløken og fres den i ca 1 minutt før du rør i blomkålen. Når alt er godt blandet bare strø på litt havsalt, sett på lokk og la den koke i ca 5 minutter (pass litt på varmen slik at hvitløken ikke brenner). 

Jeg liker blomkålris best når den er fortsatt litt fast men den kan jo kokes litt videre dersom du liker en mykere konsistens. 

Smak til med salt og pepper og gjerne andre krydder eller friske urter.