Jeg vet jo at pepperkaker er ikke akkurat nyheter, og at de aller fleste har en basic oppskrift som fungerer like bra hvert år. Men jeg tenkte uansett å slenge inn et innlegg om mine pepperkaker som er kanskje litt annerledes enn de som er mest vanlige i Skandinavia. Mine er nemlig laget med blackstrap melasse og er fri for gluten, melk, egg og raffinert hvit sukker.

Blackstrap melasse er et biprodukt av den sukker raffineringsprossessen, og er den konsentrerte væsken som blir igjen etter at sukrosen har blitt krystallisert. Den inneholder en betydelig mengde mineraler; mangan, jern, kalium, kalsium, magnesium, sink, kobber og krom. Melasse er veldig tykk, litt søtt og setter en ganske unik smak på pepperkaker – for meg er dette absolutt smaken av jul!

Glutenfrie pepperkaker


0,6 dl kokosolje eller ekte smør (romtemperatur)
1,25 dl palmesukker
1,25 dl blackstrap melasse (finnes på glass hos de fleste helsekostbutikkene)
ca 7 dl jyttemel original
1 ts natron
1/4 ts malt nellik
1 ts kanel
2 ts ingefær
1/2 ts uraffinert havsalt

Miks godt med en håndmikser: kokosolje eller smør, palmesukker og melasse. Bland sammen jyttemel, natron, krydder og salt i en annen bolle. Tilsett de tørre ingrediensene i flere omganger med 0,5 – 1 dl vann til du får en jevn deig. Deigen ser nokså smulete ut og må derfor presses litt sammen for å teste konsistensen. 
La deigen stå i kjøleskapet noen timer før den kjevles ut.

Pepperkakene stekes i 8 minutter ved 190 grader.

Glasur…

Pisk sammen:

250 g melis (uraffinert melis kan du lage selv av palmesukker etter denne metoden). 
1 tsp cream of tartar (kan sløyfes men gjør at glasuren blir glatt og stiv)
Noen ss nøttemelk, rismelk, helmelk o.l.
Noen dråper naturlig kontidorifarge fra India Tree

Sundrops eller Nonstop til pynt