En ting jeg virkelig har savnet siden vi flyttet til Norge er autentisk meksikansk mat. Hjemme i Colorado får man ordentlig meksikansk mat laget av ferske og ekte råvarer (altså ikke poser, bokser, og pappesker fra Santa Maria). Selv på “vanlige” matbutikker får man kjøpt både fersk økologisk salsa og tortillas laget for hånd. Uff, nå fikk jeg skikkelig hjemlengsel. 

Ekte maistortillas er ikke laget av vanlig maismel men av noe som heter for masa harina.
Dette fremstilles av mais som først blir tørket og deretter bløtlagt i en oppløsning av kalk og vann (også kalt lesket kalk). Denne prosessen løsner skrogene fra kjernene og mykner opp kornet. Bløtlagt mais blir deretter vasket og malt til en deig som kalles for masa. Når fersk masa er tørket og pulverisert, blir det til masa harina.

Masa harina er en god kilde til kalsium, og i tillegg reagerer kalk med kornet slik at næringsstoffet niacin (vitamin B3) kan bli bedre assimilert i fordøyelseskanalen. Bruk av ubehandlet mais er en risikofaktor for bl.a. mennesker med en predisposisjon for pellagra (som f.eks. i afrikanske land). Risikoen er derimot dramatisk redusert eller eliminert ved denne prosessen. 

Maistortillas passer utmerket hos oss fordi de er naturlige fri for gluten, ikke laget med billige raffinerte planteoljer og er relativt proteinfattige (for min datter med PKU). Jeg har aldri funnet masa harina her i Norge og bruker derfor denne. Oppskriften jeg bruker for maistortillas finnes på baksiden av pakken og nedenfor finner du den på norsk 🙂


Ekte maistortillas


5 dl masa harina
1/2 ts uraffinert havsalt
4-5 dl varmt vann


Bland sammen salt og masa harina i en bakebolle. Hell vannet sakte oppi deigen til du får en god konsistens. Deigen skal være fast og spenstig, ikke tørr eller klissete. Dekk over deigen og la den hvile ca en times tid.

Forvarm en tørr jernpanne. Trill deigen til kuler (ca 5 cm). Trykk kulene flat mellom to ark med bakepapir og kjevle ut. Legg de en av gangen oppi panna og stek i ca 1 minutt. Vend og stek videre slik at den blir gjennomvarmet og litt gylden. 

Oppskriften gir ca 12 tortillas. Disse er også meget godt egnet til frysing!