Ohh, folkens. Jeg har en skikkelig godbit til dere i dag…fordøyelsesvennlige glutenfrie scones med ingefær og sitron toppet med en deilig sitron-cashew-kokosglasur. 
Scones er kjent for å være noe som kan trilles frem i en fei når man har lyst på noe godt her og nå. Men baking på denne måten er jo ikke særlig heldig for hverken fordøyelsen eller opptak av mineraler i tarmen. Disse deilige godsakene krever bare litt bløtleggingsinnsats på forhånd, og da kan du for eksempel overraske dine kjære med ferskbakte scones til søndagsfrokost 🙂 

Sitron og ingefær er en av mine absolutt favoritt smakskombinasjoner, og jeg synes de funker utmerket sammen i scones. Dersom du vil ha en annen smak kan du droppe disse og bruk f.eks. bær eller eplebiter isteden. Konsistensen er ikke like kompakt som andre typer scones, men jeg likte at de ble litt mer luftige og muffinaktige. Glasuren kan selvfølgelig unnlates dersom du synes det blir for mye kliss men den er jo veeeellllldig god 🙂


Langtidshevet glutenfrie scones med ingefær & sitron

1 dl kefir eller yoghurt (helst hjemmelaget av upasteurisert melk)
2,5 dl fullkorn rismel + 0,8 dl sorghum (eller 2,5 dl blå jyttemel)

2 dl finmalte mandler (helst ferdig bløtlagt og tørket)
100g kaldt smør 
2 økologiske egg

2 ss palmesukker
2 1/4 gluten- og aluminiumsfri bakepulver
1/2 ts uraffinert havsalt
1 ss revet sitronskall
1 ss revet eller finhakket fersk ingefærrot


Bland sammen mel og kefir i en glass bolle og dekk over med en lokk eller klede (ikke fortvil – blandingen skal være veldig tykk og litt tørr). La dette stå og hvile på kjøkkenbenken natten over eller i minst 8 timer – tror min fikk stå i nesten et helt døgn.

Ha mel- og kefirblandingen oppi en food prossesor med S-kniven og kjør i noen sekunder for å bryte opp deigen litt. Tilsett smøret og kjør til den blir smulete. Tilsett egg, palmesukker, bakepulver, salt, sitronskall og ingefær og kjør til du får en jevn deig. Denne deigen er litt mer klissete en vanlig scones deig og er derfor vanskelig å klappe ut til rundinger. Jeg brukte bare to store skjeer for å scoop deigen ut og plasserte de på et stekebrett dekket med bakepapir. 

Stekes i ca 12 minutter ved 250 grader. Pass godt på slik at de ikke blir brente på toppen.

Glasur:

1,5 dl cashewnøtter
2,5 ss kokosmelk
2 ss smeltet kokosolje
2 ss vann
4 ts honning
4 ts sitronsaft

Ha alle ingrediensene oppi en blender og kjør på full guffe til du får en jevn og flytende krem. Oppskriften gir mer enn nok glasur – ekstra kan fint fryses ned til neste runde.  

Det er best å spise disse med en gang, men de er også godt egnet til frysing. Dette er derimot et sjeldent problem hos oss 🙂