Jeg kom hjem i går fra en hyggelig møtehelg i Oslo til sur vind og skikkelig regn her i Trøndelag. Det er faktisk en stund siden vi har hatt dårlig vær her oppe og slike innedager vekker den lille halvmodige bakeren i meg. Siden det var helg ble det stemning for cookies. Standarden her i huset er enten peanut butter, ingefær eller chocolate chip cookies, men i dag hadde jeg lyst til å prøve noe annet (og helst med så mye sjokolade som mulig 🙂 Inspirasjonen for disse cookies kom fra min favoritt snop, rå peppermynte brownies. Heldigvis er begge barna like hekta på den sjokolade-mynte smakskombinasjonen, og vi ble fort enige om hva vi skulle bruke ettermiddagen på 🙂

Jeg har oppdaget at cookies-spisingen går som oftest på antall og ikke nødvendigvis på mengden. Trikset mitt er å trille ut mini-cookies som (forbausende nok) bruker å tilfredsstille like bra som de store.

Dobbel sjokolade & peppermynte mini cookies


200g blå jyttemel
2 ts glutenfri bakepulver
1 ts natron
1/2 ts havsalt
100g myk smør eller kokosolje
ca 2 dl palmesukker (alt etter hvor søt du liker cookies)
2 glade egg
2 ts vanilje ekstrakt
2 ts peppermynteolje ekstrakt
0,5 dl økologisk kakaopulver
1 dl mini chocolate chips eller hakket mørk sjokolade

Slik gjør du…

Bland jyttemel, bakepulver, natron og salt i en bakebolle. I en annen bolle (med håndmikser, pisk eller kjøkkenmaskin) miks sammen egg, palmesukker, vanilje, peppermynte, smør/olje og kakaopulver. Tilsett de tørre ingrediensene og miks til alt holder sammen.

Da er det bare å trille ut små kuler, sette de på et stekebrett kledd med bakepapir og trykke de litt flat. Cookies stekes i 15 minutter ved 190 grader. Dippes gjerne i et kald glass fersk melk 🙂

Tilpassing for PKU


Lavprotein versjonen av disse cookies blir en del lysere fordi jeg bruker mye mindre kakaopulver. Her kan du selvfølgelig justere med mer (eller mindre) kakao etter ønske og regne ut enhetene selv.

120g myk smør eller kokosolje
1,5 dl palmesukker
1 pakke (107g) Dr. Oetker Organics vanilje puddingmiks
1 ts vanilje ekstrakt
2 ss peppermynteolje ekstrakt
4 ss vann

220g lavprotein mel (vi bruker Loprofin og har dårlig erfaring med å bruke Semper i cookies – har tendens til å flyte helt ut)
1,5 ss kakaopulver
1,5 ts bakepulver
1/2 ts havsalt
45g mini chocolate chips eller hakket sjokolade

*dette erstatter egg men hvis du har flere enheter så kan du heller bruke 1 eggeplomme. Bruk også mindre vann og øk litt på sukkermengden – bare husk å regne 🙂

Slik gjør du…

Bland sammen smør/olje og palmesukker med en håndmikser. Tilsett puddingmiks, vanilje og peppermynte. Dryss inn vannet og miks godt. Bland sammen mel, kakaopulver, bakepulver og salt; ha denne blandingen gradvis oppi bollen og miks godt. Rør inn sjokolade chips.

Trill ut små kuler, sette de på et bakebrett kledd med bakepapir og trykk litt flat. Stekes i ca 12 minutter ved 190 grader. Disse er litt skjøre med det samme de kommer ut av ovnen og det er derfor lurt å la de stivne litt på stekebrettet før de flyttes over på rist.

Hele oppskriften gir 240 mg fenylalanin