Jeg er stadig på jakt etter noe sunt og næringsrikt som er enkelt å ta med på jobb, tur, fotballcup eller bilferie. Det er nå like før jeg får besøk av min kjære søster og hennes to jenter, og lager derfor masse gode snacks som vi kan ha med på farta rundt Trøndelag.
Disse små kulene er både kjempegode, propfulle med næring og laget helt uten mel eller sukker! De inneholder riktignok naturlig søtning fra dadler, tørket frukt og litt rå hønning, men også sunne fettsyrer, fiber og protein som både metter og gjør at man får ikke raskt blodsukkererstigning (og dermed blodsukkerfall like etterpå). Disse kan lages etter smak ved å bruke ulike nøtter og nøttesmør (eller frø hvis du ikke tåler nøtter) og forskjellige typer tørkede frukt som du liker.

 

Glutenfrie energikuler

 
10 saftige dadler uten sten
1 ss rå honning
2 ss nøttesmør, pepitasmør eller tahini (jeg brukte hjemmelaget mandelsmør)
1,5 dl finmalte cashewnøtter
0,5 dl finmalte økologisk kokosflak
1 ss chiafrø eller 1 eggehvite
1,5 dl usukret økologisk tørket frukt (tranebær, gogibær, kirsebær, rosiner, o.l.)
2 ss kakaonibs / hakket mørk sjokolade (som f.eks. denne) eller mini chocolate chips
1 økologisk egg
 
Forvarm stekeovn til 120 grader. Finmal cashewnøtter og kokosflak – jeg bruker en kaffekvern men du kan sikkert gjøre dette i en kjøkkenmaskin eller blender.
 
Ha først dadlene oppi en foodprosessor og kjør i noen sekunder til de er ganske finhakket. Tilsett honningen og kjør til du får en nokså jevn og klissete masse.
 
Tilsett alle de andre ingrediensene og bland til alt er jevnt fordelt. Deigen vil fortsatt være ganske klissete.
Bruk en teskje og ha de oppå et stektbrett kledd med bakepapir.  Du kan også ha litt vann eller olje på hendene hvis du ønsker å formere de til runde kuler.

Stekes i ca 40 minutter til de er gyldne og litt fast.