Huff…vafler uten gluten, egg eller melk? Dette høres kanskje litt kjedelig ut, men disse vaflene er ikke bare kjempegode men også næringsrike og magevennlige – altså, ikke kjedelige i det hele tatt 🙂

Dette var dagens eksperiment for en av mine klienter som sliter med alvorlige allergier mot blant annet gluten, melk og egg. Jeg var helt sikker på at det gikk an å vri min vanlig oppskrift for glutenfrie vafler slik at de ikke skulle inneholde hverken egg eller melk. 

Easy peasy!


Egg kan erstattes med finmalte chiafrø pisket sammen med vann. Dette funker helt utmerket i de fleste bakevarer der man bruker 1-2 egg som bindemiddel (altså, ikke prøv å lage en chiafrø omelett 🙂 Finmalte linfrø funker også kjempefint. Både chiafrø og linfrø er meget næringsrike med masse fiber og sunne fettsyrer. (her kan du lese mitt tidligere innlegg om næringsstoffer i chiafrø).

Vanligvis bruker jeg kefir av upasteurisert melk for å bløtlegge melet i mine vafler, men dette erstattet jeg her med nøttemelk pluss 1 ss sitronsaft. Tåler du ikke nøtter så kan du også lage frømelk av gresskarfrø eller sesamfrø etter samme fremgangsmåte. Vann, kokosmelk eller rismelk funker også fint i disse vaflene (kokosmelk er ganske tjukk og må nok blandes ut med litt vann). Bløtlegging av melet i et syrlig miljø er viktig for å bryte ned antinæringsstoffer og enzymhemmere i korn som binder mineraler og skaper trøbbel i tarmen.


Vafler uten gluten, egg eller melk


1,5 dl bokhvetemel (kan kjøpes ferdig men jeg lager den fersk ved å finmale hel bokhvete i en kaffekvern)
1,5 dl glutenfri havregryn
2,5 dl jyttemel original
5 dl nøttemelk, kokosmelk, rismelk eller vann
1 ss sitronsaft

2 ss smeltet virgin kokosolje
2 ss honning
2 ss finmalt chiafrø pisket sammen med 6 ss vann (erstatter 2 egg)
1 ts uraffinert havsalt

Slik gjør du…

Bland sammen bokhvetemel, havregryn, jyttemel, nøttemelk og sitronsaft. Jeg bruker min mors genial metode ved å blande disse oppi blenderen og bare la røret stå slikt natten over eller i minst 7 timer. Da er det bare å tilsette de øvrige ingrediensene, kjør blenderen noen runder og vips! kjempesunne vafler på null komma niks 🙂 Tilsett litt mer nøttemelk dersom røret er veldig tykk.
*Pensle vaffeljernet godt med kokosolje – disse vaflene hadde nemlig mer tendens til å klistre seg fast