De aller fleste av oss trener for å ha bedre kondisjon, bygge sterke muskler og unngå det lille (eller store) ekstra som kan snike seg inn rundt magen. Når vi først skal bruke verdifull tid og prioritere trening i hverdagen, er det ikke også en god idé å gi kroppen næringsrikt drivstoff for å hjelpe oss mot målet? 
Mange eksperter sier at 80 prosent av fordelene ved en sunn livsstil kommer fra kostholdet, og 20 prosent fra trening. Med andre ord, det holder ikke med masse ekstra trening som kompensasjon for et dårlig kosthold – du må faktisk gjøre begge deler for å oppnå optimal helse. Her kommer derfor min toppliste over naturlig næringsrike matvarerer som gir innsatsen en boost og øker den gode effekten av både kondisjons- og styrketrening. 
Og enda bedre, kan alle disse helt enkelt puttes rett oppi en deilig smoothie! (Tja, kanskje ikke kylling – æsj.) Økologisk virgin kokosolje er naturens rikeste kilde til de sunne medium kjede fettsyrene (MCFAs), som kroppen sender direkte til leveren for bruk som energi. Dette gjør kokosolje en super kilde til rask energi, en funksjon som vanligvis kommer fra enkle karbohydrater. Tallrike studier har vist at MCFAs fremmer vektreduksjon og bidrar til bedre insulinfølsomhet og glukosetoleranse. Jeg kjøper kokosolje her.

Avokado er rik på enumettet fett som er lett for kroppen å bruke som energi – en avokado inneholder gjennomsnitt ca 22,5 gram fett. Avokado er også svært lav i fruktose og rik på kalium, noe som vil bidra til å balansere det svært viktige kalium til natrium forholdet i kroppen. Avokado hjelper også kroppen til å mer effektivt absorbere fettløselige næringsstoffer, som for eksempel alfa- og betakaroten og lutein fra andre matvarer du spiser samtidig.

Økologiske egg fra lykkelig høner som går fritt ute er en fantastisk kilde til proteiner, noe som er avgjørende for oppbygging, vedlikehold og reparasjon av bl.a. hud- og muskelvev samt våre indre organer. Proteiner er også de viktigste komponentene i immunsystemet og hormoner. I tillegg inneholder økologiske egg både mettet fett og kolesterol som kroppen din faktisk trenger for optimal helse.

Tips! Det er best å spise eggeplommer rå. Dette høres kanskje litt ekkelt ut men jeg lover at du ikke kommer til å merke de oppi en smoothie! Dersom du virkelig ikke klarer å spise de rå, ville posjert eller bløtkokt være det nest beste alternativet. Eggerøre eller stekt egg er kanskje det verste måte å tilbrede egg, da dette kan oksidere kolesterolet i eggeplommen (eggehviter skal imidlertid spises kokt p.g.a. sine antinæringsstoffer). Eggeplommer inneholder også verdifulle antioksidanter, som reduseres når egget er stekt eller kokt.

I likehet med økologiske egg, er økologisk frittgående kylling (fra f.eks. Holte Gård) også en utmerket kilde til protein og essensielle aminosyrer for oppbygging og vedlikehold av musklene. Forskning viser bedre insulinfølsomhet når måltidet etter trening har et relativt lavt karbohydratinnhold. For eksempel er en salat med spinat og kylling et utmerket måltid å få i seg 30-45 minutter etter utholdenhetstrening.

Myseprotein er ofte regnet som gullstandarden av proteinkilder, og er noe av de beste du kan få i deg både før og etter trening. Dette gjelder særlig etter styrketrening når kroppen har behov for næringsstoffer som kan absorberes raskt. Her er myseprotein et bra valg, gjerne oppi i en smoothie med for eksempel bær eller noen biter banan.

Obs! Her snakker jeg altså IKKE om pulverdietter / slankeshakes / Herbalife, o.l.! Jeg anbefaler og bruker selv kun kald-prosessert (dvs. ikke oppvarmet slik at proteiner er ikke denaturert og gunstige komponenter som f.eks. immunoglobuliner, albumin, lactoferin og andre viktige aminosyrer og næringsstoffer er bevart) myseprotein konsentrat (ikke isolat) av høy kvalitet uten sukker eller kunstige søtstoffer, og laget av melk fra glade økologiske gressfôret kyr fri for veksthormoner og antibiotika. Bare så det er sagt 🙂 Jeg kan for eksempel anbefale denne.

Rosenrot(Rhodiola rosea ) er en flerårig plante som er godt kjent som adaptogen. Rosenrot kan hjelpe kroppen til å takle både fysisk, kjemisk og miljømessig stress, og brukes av mange idrettsutøvere for å forbedre prestasjoner og forkorte restitusjonstiden mellom treningsøktene. Forskning har også vist at rosenrot kan bidra til å beskytte muskelvev under trening og at den har en anti-inflammatorisk effekt både før og etter intens trening. (Jeg bruker denne)

Og en ting til…
Vil du få det meste ut av treningøkten er det også viktig å unngå fruktjuice, energidrikker, sportsdrikker, de fleste energibarer og andre sukkerholdige drikker. De aller fleste av oss har overhodet ingen behov for ekstra karbohydrater i forbindelse med trening. Sukker, inkludert fruktose, vil bare sabotere din treningsinnsats. (du kan les mer om dette her)
God trening!


Kilder: