Hjemme hos oss går det alt mulig slags “melk”. Vi er så heldig som har en snill melkebonde som nabo og får lov til å hente deilig fersk melk rett fra tanken. Det er imidlertid ikke alle i huset som kan drikke kumelk og da går det enten på hjemmelaget nøttemelk eller kokosmelk. Kokosmelk er absolutt en av mine favoritter når det gjelder alternativer til kumelk. Den smaker kjempegod og er en super kilde til blant annet sunne fettsyrer, vitaminer, mineraler og aminosyrer inkludert kalium, magnesium, mangan og elektrolytter. Kokos er også en rik kilde til fosfor, noe som bidrar til bygging av sterke ben og tenner ved å forbedre kroppens evne til å absorbere kalsium og magnesium.

Kokos er også en viktig støttespiller for immunforsvaret. Den inneholder egenskaper som dreper både skadelige bakterier, virus, sopp og parasitter. Kokos (enten det er rå kokos, kokosolje, kokosmelk, kokossmør, osv.) kan hjelpe mot noen av de verste og mest motstandsdyktige sykdommer som f.eks. influensa, candida, lus, hals-infeksjoner, urinveisinfeksjoner, bendelorm, herpes, bronkitt, og en rekke andre plager forårsaket av mikrober. Jeg kommer snart med et mye større innlegg om de mange helsegevinster ved å bruke kokosolje – stay tuned!

Det finnes flere grunn til å lage kokosmelk selv…hjemmelaget er jo mye billigere enn å kjøpe den i butikken og i tillegg kan man kontrollere konstistensen av melka ved å tilsette mer eller mindre vann. Men kanskje aller viktigst er at man kan unngå BPA som brukes i de fleste hermetiske bokser. (HER kan du lese mer om BPA og hvorfor det er lurt å unngå dette stoffet). Hvis jeg først skal kjøpe kokosmelk bruker jeg DENNE fra Native Forest som er pakket i bokser uten BPA.

Hjemmelaget kokosmelk er i alle fall meget enkelt å trylle frem – det eneste du må ha er en god (og helst litt kraftig) blender. Jeg bruker kokosmelk til alt mulig…i supper, karri, smoothies og aller best er kokosmelk kefir i min favoritt digg chia pudding.

Bonus tips!!! Når du lager kokosmelk kan du også lage kokosmel av kjøttet. Kokosmel kan brukes i f.eks. søtpotetkaker eller i mange typer glutenfrie bakevarer.

Hjemmelaget kokosmelk


1 liter vann (mer eller mindre etter ønske)

Ha kokosflak og vann i blenderen og la dette stå i 1-2 timer. Deretter kjører du blenderen på full guffe til du får en jevn masse (blir ganske tjukk og kremaktig). 

Sil massen gjennom en nøttemelkspose eller en ren strømpe og klem godt slik at du får ut mest mulig væske. Melka kan oppbevares i et glass flaske i kjøleskapet i 3-4 dager.

Kokosmel:


Etter at melka blir skviset ut sitter du igjen med kjøttet som ser slikt ut…

Kjøttet kan tørkes i en mat dehydrator eller i din stekeovn på lavest mulig temperatur.

Når kjøttet er knusktørt kjøres det noen kjappe runder i en kaffekvern eller kjøkkenmaskin. Da har du fint og luftig kokosmel – klar til bruk 🙂