I går ble vi invitert med på en nordisk tradisjon som jeg har tidligere ikke visst om, nemlig midtvintersblot! Min kjære venninne Rita som kommer fra laaaangt opp i Nord-Norge beskriver dette slik…

“I god skandinavisk tradisjon skal man midtvinters feire midtvintersblot. Da vet man om man har nok mat i lagret til å komme seg gjennom vinteren, og har man det så treffes man til en fest i den svarteste januar. En oppmuntring midt i januar, og mulighet for å bli kvitt alle julekakene….”

Og dette sier Wikipedia…

Blot (av norrønt blót) var en rituell norrøn offerfest til ære for de norrøne gudene. Til blotet hørte som regel ofring av mat og rituell slaktning av dyr, men også mat og drikke. Blodet fra offerdyret stenketes på deltagerne og på vegger og inventar i blotshuset (hovet). Ved gildet ble kjøttet kokt til det felles blotsgildet og det ble drukket minne til guder og forfedre.

Under dette selskapet ble det ingen rituell slakting av dyr og vi slengte ikke blod på veggene, men det var en meget trivelig kveld for det. Jeg synes et blot er en fin tradisjon og noe hyggelig å se frem til midt i den norske vinteren (jeg er jo en Colorado girl som vokste opp med over 300 solrike dager i året, og overlever så vidt mørketiden her i Trøndelag). Dere tøffinger lenger nord får bare fnis i vei.

Jeg elsker i alle fall en god kurvfest eller “potluck” som vi kaller det hjemme, for her får man sjansen å dele sine favoritt matretter samt smake på mangfoldet av andre hjemmelaget fortreffeligheter (og ikke minst at denne partymodellen er mye enklere for vertinnen!) Det var masse god mat og latter, og urtrolig nok så var det ingen som kom med de samme rettene.

Jeg tok med hummus som jeg synes egner seg fint som partyfood. Hummus er enkel å lage og meget allsidig – den kan brukes som både dipp, pålegg, sandwich-fyll eller tradisjonelt som tilbehør til falafel. Helt supert i matpakken med oppskåret grønnsaker.

Det finnes massevis av ulike oppskrifter for dette tradisjonelle tilbehøret fra Midt-østen. Jeg har i alle fall funnet at nøkkelen til en god konsistens er å bruke nykokte kikerter som er fortsatt litt varme, så sparer også litt av kokevannet for å tilsette i hummusen hvis at den blir for tjukk. Du kan gjerne eksperimentere med å tilsette f.eks. hakket oliven eller soltørkede tomater og knuste pepperflak for å gi den mer kick.

Hummus


2-3 fedd hvitløk
en stor neve persille (kan sløyfes)
2 vårløk eller 1/4 rødløk
7-8 dl kokte kikerter (spar litt av kokevannet)
6 ss hjemmelaget sesam tahini (du får også kjøpt tahini hos noen helsekost og internasjonal matbutikker)
6 ss ferskpresset sitronsaft
økologisk olivenolje
1 ts uraffinert havsalt
klype cayenne pepper
evt 1/2 ts spiskummen
paprika til dryss

Har du ikke kokte kirkerter før så er det så enkelt som å bløtlegge de natten over (eller minst 7 timer) i vann som er tilsatt en splæsj eplecider eddik eller sitronsaft. Hell av vannet og skyll kikertene godt. Ha de deretter oppi en stor kjele, dekk godt med ferskt vann og kok opp. Da skrur du ned varmen og lar ertene småkok til de er myke (dette kan ta opptil et par timer).

Og slik gjør du…

Finhakk hvitløk, løk og evt persille i en foodprosessor med S-kniv. Tilsett kikerter, tahini og sitronsaft og kjør til alt er godt blandet. Skrap ned innimellom.


Dryss med litt ekstra virgin olivenolje (ca 2 ss). Tilsett salt, krydder og evt litt ekstra kokevann og kjør til du får ønsket konsistens.  

Ha det hele oppi en skål og dryss evt med litt paprika. Hummus kan fint oppbevares noen dager i kjøleskapet. 


Feirer du blot? Fortell!!