I forrige uke fikk jeg høre et kjempebra foredrag av Dr. Tom O’Bryan som er en av verdens fremste eksperter på cøliaki og non-celiac gluten sensitivitet (ikke-cøliakisk glutenintoleranse). Som en bonus sendte han alle deltagere linken til denne videoen der han blir intervjuet av Sean Croxton fra Underground Wellness. I denne videoen kommer Dr. O’Bryan med 5 ting som han mener folk flest ikke vet om gluten. 

Jeg har skrevet en oppsummering på norsk for de som ikke liker så godt å høre på engelsk, men dersom du vil høre intervjuet førstehånds så finner du det her

Jeg kjente til mesteparten av denne informasjonen fra før med unntak av punkt nummer 4 som jeg synes er ganske oppsiktsvekkende. I min jobb og gjennom utallige samtaler jeg har hatt med folk om gluten sensitivitet, tror jeg den aller største misoppfatningen er at dette er bare et gastrointestinalt problem, og dersom man ikke får magetrobbel ved å spise gluten så “tåles” det fint. 


1. Hjerneskader 

En ny studie viste at 36% av mennesker som lider av gluten-assosiert hodepine hadde skader i hjernens hvitesubstans (“white matter lesions”) – d.v.s. flekker med dødt hjernevev som gjør at forbindelser mellom nervecellene i hjernen fungerer dårlig, noe som blir verre over tid. 5 forskjellige studier viste at dersom gluten sensitivitet er årsaken kan disse skadene i noen tilfeller reverseres når gluten er fjernet fra kostholdet. Alle derimot som fortsatt spiste litt gluten (d.v.s. bare 1x per måned) viste seg å ha varige skader i hjernens hvitesubstans.    

2. Hudproblemer

En hel rekke hudproblemer som f.eks. akne, psoriasis, eksem, munnsår, tørr hud og dermatitt er assosierte med en sensitivitetet til gluten. Hudproblemer kan ofte være den eneste tegn til at man ikke tåler gluten. Dersom du har problemer med huden som ikke blir bedre etter konvensjonell behandling (eller du vil helst slippe å bruke medisiner) er et glutenfritt kosthold et veldig enkelt tiltak å prøve.

3. Dårlig energi 

Trethett/utmattelse og lite energi er det aller vanligste symptomet når det gjelder alle slags allergier, og dette er også tilfellet for gluten sensitivitet. Veldig mange opplever at de får mye mer energi og overskudd, og at de får tilbake vitaliteten når gluten er fjernet fra kosten.

4. Økt risiko for selvmord

Studier viser at barn med cøliaki har en 40% høyere risiko for å begå selvmord enn barn som ikke har cøliaki. Dette gjelder i større grad blant de som er vanskelige å diagnostisere fordi både blodprøver og endoskopi er negativ men inflammasjonen er fortsatt tilstede i tarmen. Dette kan gjøre at næringsstoffer blir dårlig absorbert og særlig viktige aminosyrer som kreves for å bygge nevrotransmittere, noe som kan føre til alvorlige depresjoner og andre psykiske lidelser.

5.  Økt dødelighet

En studie som gikk over 32 år viste at mennesker med cøliaki som ikke fulgte en glutenfri diett hadde seks ganger så høy sannsynlighet for å dø tidligere i livet sammenlignet med den generelle befolkningen. Hos cøliakere som var meget påpasselige med dietten var denne risikoen derimot halvert. Statistikker viser også at barn med cøliaki har en høyere risiko for å dø tidligere i livet helt uavhengig om de fulgte et glutenfritt kosthold eller ikke. Dr. O’Bryan mener dette skyldes at de aller fleste kun blir behandlet med et glutenfritt kosthold uten å behandle skadene som har skjedd i tarmen. 

I følge Dr. O’Bryan kan kun 1 eksponering for ørsmå mengder med gluten – altså en bitteliten brødsmule – sette i gang en immunreaksjon eller “immunkaskade” som kan vare i flere måneder med eller uten merkbare symptomer.  

Dette folkens er grunnen til at jeg godtar det aldri når servitøren på en restaurant bare snur ryggen og plukker av krutongene når jeg har sendt min salat tilbake til kjøkkenet 😉   


Dr. Tom O’Bryan er for øvrig en velkjent og dyktig foredragsholdere som kan absolutt alt om dette temaet og virkelig brenner for å dele sin kunnskap. Tidligere i år arrangert han The Gluten Summit der han intervjuet 29 ulike eksperter og forskere om helsekonsekvensene av å spise gluten. The Gluten Summit er fortsatt tilgjengelig, og dette er noe jeg kan anbefale på det varmeste for alle som er interessert og virkelig ønsker å fordype seg. Du finner også mye mer om Dr. O’Bryan her