Etter konvensjonell visdom er det lite vi kan gjøre for å forebygge eller behandle forkjølelser og influensa. Reseptfrie medisiner som antihistaminer, paracet, ibuprofen og slimløsende midler kan redusere symptomer men gjør ingenting for hverken å hindre forkjølelser eller forkorte varigheten. Mens antibiotika kan være nødvendig i visse tilfeller (ved for eksempel en alvorlig bihulebetennelse) skyldes de aller fleste forkjølelser og influensa virusinfeksjoner.
Men heldigvis finnes det enkle grep du kan ta for å styrke immunforsvaret og redusere sjansen for at du blir syk, samt redusere intensiteten og forkorte varigheten av en forkjølelse eller influensa. I stedet for å bare undertrykke symptomer kan disse tiltakene faktisk forbedre immunsystemet og angripe selve viruset som ligger bak.
Det finnes flere immunstyrkende næringsstoffer som er viktig for immunhelse, men mange av oss får for lite av disse gjennom kosten. Og selv om vi kanskje får nok kan det være lurt å ta ekstra når folk rundt oss er syke eller ved første tegn på forkjølelse, influensa eller andre øvre luftveisinfeksjoner.
Vitaminer og mineraler
Flere gram med ekstra C vitamin kan gjerne tas utover dagen sammen med litt mat. (inntak kuttes ned ved løs mage eller luftplager). Både vitamin A og vitamin D er også viktige for immunforsvaret, og her er et lite kjent faktum: forskning tyder på at de kun er effektive for å forebygge eller redusere en forkjølelse eller influensa når de tas sammen. Høykvalitets tran er derfor en kjempefin kilde fordi den inneholder naturlige former for både A og D vitaminer i en synergistisk blanding.
Sink hjelper kroppen til å bekjempe virus og blir fort brukt opp under stress og sykdom. Sink tilskudd kan tas i 1-2 uker men anbefales vanligvis ikke for langtidsbruk fordi for mye kan sink tømme kroppens kobberlageret. Selen bidrar også til å balansere og regulere immunsystemet. De fleste får nok selen gjennom kosten men litt ekstra i en sykdomsperiode kan også hjelpe.
Immunstyrkende urter
Astragalus , Echinacea (solhatt), ingefær, Glycyrrhiza (lakris), Hydrastis (Goldenseal), Rødkløver og ryllik er gode eksempler. Doseringer er avhengig av hvilken form man bruker (te, ren ekstrakt, kapsler, osv.). Svarthyll er en av de mest effektive planter for å styrke immunforsvaret og forebygge forkjølelse og andre virus. Obs! Alle urter er ikke nødvendigvis egnet eller trygge for alle.
Fermentert/melkesyregjæret mat
Fermentert mat inneholder massevis av vennlige bakterier som har en kraftig effekt på immunforsvaret. Gunstige tarmbakterier er kroppens første forsvar mot patogener og hjelper bl.a. med kroppens produksjon av antistoffer. Fermenterte matvarer er rike på enzymer og gunstige mikroorganismer som bidrar til en balansert  “indre økosystem ” og styrker immunitet. Gode eksempler inkluderer gjæret surkål, fersk myse, kefir, vannkefir og kombucha.
Andre tiltak:
Spis lettere
Ved de fleste sykdommer blir matlysten redusert. Dette er en naturlig reaksjon fordi kroppen vi helst bruke sin energi på å bekjempe invaderende patogener istedenfor å fordøye mat. Gi derfor fordøyelsessystemet en liten pause. Unngå også sukker og stivelsesholdige matvarer. Høyt blodsukker er kjent for å undertrykke aktiviteten til våre hvite blodlegemer – altså de cellene som er ansvarlige for å bekjempe infeksjoner. Rent vann, varme supper, kraft, smoothies, urtete og fersk grønnsaksjuice er gode valg.
Vask hendene
Dette vet jo de fleste, men studier har vist at hyppig håndvask er noe av de viktigste vi kan gjøre for å beskytte oss mot sykdom fordi virusinfeksjoner sprer seg mye lettere ved direkte kontakt. Vask alltid hendene når du kommer hjem og før du spiser. Andre fornuftige hygienetips for å unngå smitte inkluderer å unngå deling av drikkeglass, bestikk eller tannbørster samt hyppige vasking av klær, sengetøy og håndklær (spesielt når barn deler soverom og bad).
Stress ned og prioritere hvile
Mange ignorerer kroppens tidlige varselstegn på sykdom og fortsetter å jobbe frem til de møter veggen. Dette gjør at infeksjonen lettere kan formere seg og vil få et sterkere fotfeste. Nok hvile er derfor helt nødvendig når kampen mot en virusinfeksjon krever kroppens energi. Bare noen få korte hvileperioder i løpet av dagen kan gjøre en stor forskjell når det gjelder å støtte immunforsvaret. Lange arbeidsdager, søvnløse netter og overtrening er andre sentrale faktorer i å tappe kroppen for krefter og gjøre oss mer motakkelige for sykdom.