Nå står våren endelig på trappa og jeg kjenner virkelig sug etter mat som er litt friskere. Denne salaten er en skikkelig fargerik bombe med MASSE næring…sunt fett, proteiner, fiber, antioksidanter, B-vitaminer, samt mye smak og litt krunsj. Jeg elsker slike salater som kan stå på egne bein og er et helt måltid i seg selv. Og hvem er det som ikke liker bacon? Ærlig talt.   

Linser spiste jeg mye av i mine yngre dager som vegetarianer. De er billige, mettende og blant annet en super kilde til naturlig folat (i motsetning til folsyre som er den kunstige formen). Bare 2 dl kokte linser gir nesten 90% av det daglige anbefalte inntaket! Men hvorfor er folat så viktig? Dette B-vitamin er nok best kjent for sin rolle i forebygging av fødselsskader, men folat støtter også produksjonen av røde blodlegemer, hjelper nerver til å fungere optimalt, bidrar til å hindre osteoporose relaterte benbrudd og er forebyggende mot demens. Wow!

Andre gode kilder til folat er mørke grønne blader (yum!) som f.eks. grønnkål, romanosalat, spinat, asparges, nepeblad, rødbeteblad, seraptasennep, persille og kål.Visste du at folsyre også produseres av tarmbakterier? Hurra for tarmens snille skapninger! 

Linsesalat med bacon og granateple

Salaten:

 • 7 dl kokte franske linser* (de små grønne)
 • frø fra 1 stor granateple
 • sprøstekt bacon (aller helst økologisk/frilandsgris)
 • et par never hakkede valnøtter (gjerne ristet litt i en tørr jernpanne)
 • fersk koriander
 • evt noen smuler chèvre ost

*Legg først linsene til bløt i minst 7 timer i vann som er tilsatt en splæsj myse eller eplecidereddik. skyll godt og koke i friskt vann i ca 20 min. Her er det litt viktig å passe på koketiden slik at linsene beholder litt fasthet. Hell av kokevannet når de er passe kokte og skyll med kaldt vann. 


Dressing:

 • finrevet skall fra 1 økologisk appelsin
 • Juice fra 2 små eller 1 stor appelsin (ca 1 dl)
 • 2 ss balsamicoeddik
 • 1-2 ts honning
 • 1 fedd hvitløk
 • 3/4 ts uraffinert havsalt / mineralsalt
 • 3/4 ts nykvernet sort pepper
 • 1,5 dl extra virgin olivenolje
Spar litt revet appelsinskall og ha resten i en blender med appelsinjuice, balsamico eddik, honning, hvitløk, salt og pepper og kjør til alt er godt blandet. Tilsett olivenolje i en jevn strøm mens blenderen går på lavt hastighet til alt er godt blandet og glatt. 

Ha alle salat ingrediensene bortsett fra koriander og revet appelsinskall i en bolle, hell over dressingen og bland godt. Pynt med korianderblad og appelsinskall og nyt!