Hvorfor er vi så innmari glad i mat som bråker?


Vi kjenner tekstur og konsistensen av maten både i hendene og i munnen, og når vi spiser mat som knaser får vi nærmest en sensuell opplevelse. Lyder inni hodet fra tygging skjer bestandig når vi spiser, men den knasende fornemmelsen er den mest påfallende; en myk omelett vil jo ha en lyd som er ganske annerledes enn nøtter eller chips. Dette er en av grunnene til at det er vanskelig å spise bare én potetgull (og noe matprodusentene vet veldig godt!).

Teorien bak hvorfor vi opplever crunchy mat som veldig behagelig er ganske fasinerende. Våre nevrale sansesystemene opplever noe som kalles “tilvenning” (habituation), noe som betyr at ved konstant eksponering vil våre sensoriske nerveceller bli mindre mottakelig for stimulering. Dette er grunnen til at vi gjerne overspiser når vi har mye å velge fra som f.eks. på julebord eller lunsjbuffet – masse lekre matvarer som stimulerer sansene våre! Når vi derimot har bare én type mat på tallerkenen blir hjernen fort lei og signaliserer at vi skal slutte å spise.

En grunn til at mat som knasker er såpass tiltrekkende er rett og slett fordi vi liker måten den lyder inni hodet vårt. Crunchy matvarer har en spesifikk sensorisk plass i hjernen og vil samtidig stimulere hørselen vår. Jo flere sanser som ble involvert jo mindre tilvenning og kjedsomhet hjernen vil oppleve.

En annen grunn til at vi elsker crispy mat kommer nok også fra steinalderen når insekter og fersk frukt og grønt var viktige næringskilder – en slapp grønnsak ble nok kastet til side for en som var frisk og sprø.

Problemet vi står overfor nå er selvsagt at vi fortsatt elsker krunsj men en gresshopper eller et stykke selleri er kanskje ikke det første vi tenker på 🙂 Det er dessverre mye mer sannsynlig at vi kjøper en pose med chips eller ostepops når vi står overfor slike valg i matbutikken.
Men ikke fortvil! Her kommer noe godt og sunt som som kan tilfredstille vårt mennesklige behov for krunsj. Disse kan spises alene eller som jeg liker dem strødd opppå salater og supper.


Spicy krydret gresskarfrø


1 ss ghee (klarnet smør)
1 ts kanel
1/2 ts ingefær
1/8 ts muskat
1/8 ts nellik
1/8 ts allehånde
1/8 ts cayenne eller mer etter smak
5 dl gresskarkjerner (rå går fint men ferdig bløtlagt og tørket er enda bedre!)
1/4 ts mineralsalt / Himalayasalt


Forvarm ovnen til 175 grader og kle en stor bakeplate eller langpanne med bakepapir. 

Varm klarnet smør i en liten kjele over middels varme. 
Tilsett kanel, ingefær, muskat, nellik, allehånde, og cayenne. Rør litt om til den dufter godt, ca 15 sekunder. Skru av varmen.

Ha gresskarfrøene i en stor bolle og hell over kryddersmør, tilsett salt og rør godt om.
Spre de utover bakepapiret i et enkelt lag og stek til de er lett ristet, ca 10-12 minutter. Avkjøles helt før oppbevaring i en lufttett beholder.