Mange av mine klienter og kursdeltagere stusser over hvorfor de ikke greier å holde seg friske og oppnå en sunn kroppsvekt på “vanlig norsk kost”. Det finnes selvsagt folk som kan spise brød, poteter, ris og pasta uten å være overvektige, men dette betyr slettes ikke at de er friske! Det er fullt mulig å veie 60 kg og samtidig ha svært høyt blodsukker, høyt kolesterol og høyt blodtrykk. Å begrense karbohydratinntak er altså ikke bare for diabetikere og de som ønsker å gå ned i vekt. Listen over tilstander som er knyttet til et karbohydratrikt kosthold er veldig lang, og inkluderer autoimmunsykdommer, PCOS, IBS, Chrons, ME/kronisk utmattelse, fettlever, migrene, gastritt/sure oppstøt og mange flere.
Betennelse ligger til bunns i nesten alle sykdommer, og vi har alle potensialet for å utvikle både diabetes og andre livsstilssykdommer. Jeg ønsker derfor å forklare litt om hvordan fett lagres og kanskje enda viktigere hvordan du blir utsatt for diabetes og hjertesykdom når du spiser et kosthold rik på karbohydrater.
Når du spiser overflødige karbohydrater vil ditt blodsukker holde seg høyt over lengre tid fordi glukose kommer ikke inn i dine celler – de er rett og slett forsynte. Det resulterende giftige nivået av glukose er som sirup i blodet. Her vil sukkermolekylene binde seg til proteiner og danne skadelige AGEer (Advanced Glycated End-products) som danner en slags skorpe på cellene og forårsaker betennelser. Dette høye nivået av glukose gjør at du får også forhøyet insulin og triglyserider (blodfett), noe som øker risikoen for hjertesykdom. Inflammasjon og oksidativt stress som er et resultat av et høyt insulinnivå skaper lesjoner i åreveggene. Kolesterol vil da klistre seg på disse skadede områdene i et forsøk om å reparere dem. Dette er det som kalles for plakk og som etter hvert vil tette blodårene dine.

Husk at alle karbohydrater du spiser (ja, selv helkorn!) er bare glukosemolekyler hektet sammen i en lang kjede som tarmsystemet bryter ned til glukose. Derfor er et kosthold som er rik på sukker akkurat det samme som et kosthold rik på stivelse. Siden muskelceller får ikke glykogen fordi de har fått denne skorpen over seg og har blitt resistente, og siden insulin stopper produksjonen av det fettforbrenningsenzymet lipase kan du ikke engang brenne lagret fett. Tren så mye du vil, men dersom du tviholder på havregrøt eller en banan før ditt treningsøkt vil du aldri kunne brenne fett som energi. Du vil forbli en sukker-brenner og kiloene vil fortsette å krype på. Med andre ord, du kan ikke trene bort et feil kosthold! 

Insulinnivået i blodet ditt bestemmes av karbohydratene du spiser; karbohydrater stimulerer insulin, og et høyt insulinnivå fører til fettlagring. Lave insulinnivåer vil derimot gjøre at lagret kroppsfett blir frigjort fra fettcellene og brent som drivstoff.

Ved et konstant høyt blodsukkernivå vil bukspyttkjertelen tro feilaktig at “hvis litt insulin ikke fungerer, må mer være bedre.” IKKE BRA. Insulin er meget inflammatorisk ved høye nivåer og forårsaker celleskade, plakk i arteriene (som er grunnen til at diabetikere har så mye hjertesykdom) så vel som mange andre betennelsestilstander som for eksempel nerveskader og smerter i ekstremitetene. Stivelse og sukker ødelegger nervevev, forårsaker ”prikking”, nummenhet og retinopati, noe som til slutt fører til at man mister synet.
Våre celler blir rett og slett skadet etter et liv med cornflakes og skummet melk til frokost. Dette vil ikke bare gjøre at insulinresistens blokkerer glukose fra å komme inn i muskelcellene, men skorpen som har blitt dannet over cellemembranene blokkerer også aminosyrer fra å komme inn. Aminosyrer er byggesteiner for blant annet våre muskler, og finnes i proteiner vi spiser. Nå kan du ikke engang vedlikeholde din muskelmasse fordi dine muskler blir til kannibaler. Kroppen tror at det ikke finnes nok lagret sukker i cellene og sender ut signaler at verdifullt muskelvev skal brytes ned for å frigjøre mer glukose. Slik blir du både fetere og mister muskelmasse.
Stoffskifteproblemer kan også dukke opp i et slik scenario. Når leveren blir insulinresistent pga høyt blodsukker er den ikke lenger i stand til å omdanne thyroid hormon T4 til T3 (som er den aktive formen) slik at du kan også ende opp med problemer i skjoldbruskkjertelen, som vil da fortsette å senke ditt energinivå og fettforbrenning.
I stedet for å føle deg energisk etter at du spiser blir du gjerne trøtt og får enda mer sug etter karbohydrater. Og siden du nå har mindre muskler, blir trening et kjempe ork. Slik fortsetter syklusen.
MEN, det finnes også gode nyheter! Med et godt formulert lavkarbo kosthold basert på ekte naturlig mat, masse sunt fett og rene proteinkilder vil du kunne brenne lagret fett som energi, gå ned i vekt, redusere betennelser og dermed din risiko for en hel rekke livsstilssykdommer.
Er du allerede overvektig eller har lavt stoffskifte, høyt blodtrykk, høyt blodsukker/diabetes, høyt blodfett og/eller høyt kolesterol? Ta ansvar for din egen helse gi deg selv en gave for livet! Det har mange av mine klienter og kursdeltagere gjort med fantastisk gode resultater.
Det finnes ingen klar definisjon av hva som utgjør et lavkarbo kosthold, og det som er lav for én person kan selvsagt være for høy for en annen. Trenger du hjelp til å komme i gang med et lavkarbo kosthold som er skreddersydd etter dine behov? Jeg hjelper deg gjerne.
Trykk HER for info om mine tjenester og priser
Trykk HER for info om vårt kurstilbud