Jeg hører stadig vekk fra folk som prøver seg på et lavkarbo/høyfett kosthold og som sier at de føler seg elendig og at vekten står bom fast. De konkluderer gjerne nokså fort at lavkarbo ikke har noe for seg, og gir seg før de rekker å kjenne på de mange fordelene med et godt formulert lavkarbo/høyfettkosthold. Er dette også din erfaring? Det er ikke alltid så enkelt å hive seg ut på noe nytt og legge om kostholdet på egen hånd. Dette trenger ikke nødvendigvis å være vanskelig men det finnes likevel en del vanlige feil som kan gjøre at du ikke får de resultatene du ønsker.

 
1. Du spiser rett og slett for mange karbohydrater.

Mennesker er forskjellige og behov for karbohydratrestriksjon vil selvsagt variere fra person til person. Har du f.eks. langvarig forhøyet blodsukker/insulinresistens eller diabetes 2 må du nok redusere ditt karbohydratinntak til under 20g per dag. Andre kan få gode resultater med et mer moderat restriksjon på under ca 50g per dag. Mange mener å ha ”prøvd lavkarbo” mens de fortsatt hadde et daglig karbohydratinntak over 100g. Det er ikke lavkarbo! Et nokså vanlig eksempel på en vanlig fallgruve når det gjelder karbohydrater er frukt. Mange tenker at frukt er sunn og naturlig mat med masse fiber og viktige næringsstoffer. Men bare ett medium eple innholder 20-25g karbohydrater – altså (for mange) hele dagens rasjon. Jeg er generelt ingen stor tilhenger av veiing og telling (spesielt kalorier) men bruk av et spiselogg i en periode kan være et svært nyttig verktøy for å stikke fingeren i jorda og kartlegge karbohydratinnhold i matvarer du spiser ofte. Det er fort gjort å lure seg selv!

2. Du spiser når du egentlig ikke er sulten.

De aller fleste som spiser et lavkarbo/høyfett kosthold opplever at appetitten blir betydelig mindre og behov for å spise de anbefalte 6 måltider i løpet av dagen blir borte. Særlig i overgangen fra et karbohydratrikt kosthold kan det ta litt tid før gamle vaner forsvinner og du blir vant til at det holder med 2 eller 3 måltider per dag. Vi har jo tross alt hørt at vi må spise minst hver tredje time for å unngå blodsukkerfall og ”holde stoffskifte i gang” men dette er helt unødvendig på et lavkarbokosthold. Det er viktig å høre etter kroppens naturlig sult- og metthetssignaler; glem klokka og spis når du er sulten. Hyppige måltider og småspising på grunn av gamle vaner kan fort bremse vektnedgang og hindre at du kommer i mål.   

3. Du spiser for lite salt.

Hæ??!! Er det ikke slik at vi skal helst redusere saltinntaket? Ja og nei. 

Salt er faktisk et livsviktig mineral som kroppen trenger blant annet for å lage tilstrekkelig magesyre og galle, regulere blodtrykket og for næringsstoffer å kunne passere gjennom cellene. Det du bør kutte ut er vanlig bordsalt som blir behandlet for å eliminere de fleste helsebringende egenskaper som finnes naturlig i salt. Bordsalt er generelt bleket, oppvarmet og tilsatt kalsium silikat for å unngå klumper. Dette er nemlig det saltet som finnes i store mengder i bearbeidet ferdigmat. Unngå det.

Salt som kroppen har behov for er derimot ekte uraffinert salt som er rik på naturlige mineraler og som har både farge og smak (for eksempel Himalayasalt eller en god havsalt). Når du legger om til lavkarbo kost (spesielt hvis du spiste mye karbohydrater fra før) kan du i de første dagene oppleve symptomer som slapphet, hodepine og dårlig konsentrasjon. Dette skjer fordi når ditt insulinnivå reduseres vil nyrene få et signal om å kvitte seg med overflødig natrium. Dette fører videre til en del ekstra tissing og tap av både salt, kalium og magnesium. Lavere nivåer av disse mineralene vil gjøre deg veldig slapp og svimmel samt gi muskelkramper og hodepine. Noen opplever også kløende hud. Du kan motvirke dette ved å spise mer salt og/eller drikke kjøttkraft som er tilsatt salt samt spise kaliumrike matvarer som for eksempel grønne bladgrønnsaker og avokado.

4. Du satser på lavkarbo ferdigprodukter.

Matindustrien har for lengst skjønt at lavkarbo blir stadig mer populært og vil gjerne tjene penger på dette. Det finnes bøttevis med lavkarboprodukter som for eksempel Atkins barer, shakes, cookies, godteri, bakemikser, pasta, osv, osv. Disse trenger du ikke! Disse er bearbeidede industriprodukter og mange inneholder overraskende store mengder karbohydrater. I tillegg har de ofte mye tilsetningsstoffer og andre krimskrams som din kropp ikke har behov for. Spis ekte mat, ikke matprodukter.

5. Sist men ikke minst: du har fortsatt fettfrykt!

Det er kanskje lett å tenke at du vil få raskere og bedre resultater hvis du kutter både karbohydrater OG fett, men ikke gjør det!! Dette er kanskje den aller største feilen folk gjør, og vil garantert resultere i at du blir sulten og slapp, får intens søtsug og til slutt gir opp. Selv om det kan være meget uvant med å spise såpass mye fett (særlig etter mange tiår med fettfrykt) er det uhyre viktig at naturlig sunt fett utgjør en stor del av ditt kosthold når du spiser lavkarbo. Mer info om hvorfor kroppen trenger sunt fett finner du også HER. Bli venner med fett!!   

Ta gjerne kontakt dersom du vil ha hjelp til å komme i gang med et lavkarbokosthold som passer dine behov.