Opplever du frustrerende symptomer som overvekt, uregelmessig eller fraværende menstruasjon, overvekst av kroppshår og akne? Polycystisk ovariesyndrom (PCOS) er den vanligste hormonsykdom hos kvinner i reproduktiv alder og er forbundet med infertilitet, overvekt/fedme, hyperinsulinemi (høyt insulinnivå i blodet) og insulinresistens. PCOS er også assosiert med medisinske tilstander som sentral fedme, insulinresistens, type 2 diabetes og dyslipidemi (forhøyet blodfett og kolesterol).
Insulinresistens og reproduktive hormoner
Insulin fungerer som en slags dørvakt som har den jobben av å skysse glukose (sukker) inn i cellene for å brukes som drivstoff. Ved forhøyet insulin i blodet blir cellene insulinresistente, og er ikke lenger i stand til å utnytte insulin. Problemene oppstår deretter når blodsukkernivået i blodet stiger og cellene begynner å ”sulte” uten en regelmessig tilførsel av glukose. Insulin sørger også for fettlagring slik at kvinner med PCOS ofte er overvektige.
Insulinresistens forårsakes hovedsakelig av et kosthold rik på sukker og andre stivelses- og karbohydratrike matvarer. Dette fører til et kronisk høyt insulinnivået i blodet, noe som over tid gjør at cellene ikke lenger responderer. Kombinert med en akutt hormonubalanse vil hyperinsulimi forårsake mange av symptomene på PCOS og setter en kvinne i fare for å utvikle diabetes. En kost som er rik på karbohydrater forverrer derfor problemet fordi kroppen frigjør insulin som reaksjon på inntak av sukker og stivelse. Insulinresistens forårsakes og/eller forverres også av kronisk stress der et høyt stresshormonnivå i blodet øker blodsukker og motvirker effekten av insulin.
Fri testosteron
Testosteron er desidert en maskulint hormon, kvinner har ikke godt av for høye nivåer. Kvinner som har blitt diagnostisert med PCOS har ofte for mye testosteron, noe som fører til symptomer som uregelsmessig menstruasjon, ansiktsbehåring og akne. Insulinresistens er assosiert med et protein som binder til reproduktive hormoner som testosteron. Når nivåene av dette proteinet er for lavt (slik som skjer hos de med insulinresistens) vil sjansene for å utvikle infertilitet, PCOS og overflødig testosteron være mye høyere.
Den gode nyheten er at kostholdsendringer kan hjelpe med PCOS! En av de viktigste kostanbefalinger for kvinner med PCOS er å begrense raffinerte karbohydrater og sukker, og følge en lavkarbo diett. Forskning har vist at en lavkarbo/ høyfett diett hos de med PCOS kan føre til vektreduksjon og forbedring av insulinresistens, noe som viser seg å være svært effektiv for behandling av PCOS. 
Prøver du å bli gravid og har PCOS? Et lavkarbo/høyfett kosthold er en utmerket måte å øke sjansene for å ha regelmessige sykluser og bli gravid fordi det vil bidra til å regulere dine hormoner.
Til hvilken grad du må redusere ditt karbohydratinntak vil variere fra en moderat reduksjon (mindre enn 100 gram karbohydrater per dag) til et ketogen-nivå på mindre enn 20 gram karbohydrater per dag. Har du PCOS og i tillegg bruker blodsukker medisiner (som f.eks. Metformin) er det viktig å samarbeid med din lege dersom du ønsker å prøve et lavkarbo/høyfett kosthold.
Ta kontakt dersom du trenger hjelp til å komme i gang med en lavkarbo kostplan som passer for deg. Jeg hjelper deg gjerne med å ta det første steget mot bedre helse!
 


Kilder:
Andrews, R. C., & Walker, B. R. (1999). Glucocorticoids and insulin resistance: old hormones, new targets. Clinical Science, 96, 513-523.
McAuley, K. A., Hopkins, C. M., Smith, K. J., McLay, R. T., Williams, S. M., Taylor, R. W., & Mann, J. I. (2005). Comparison of high-fat and high-protein diets with a high-carbohydrate diet in insulin-resistant obese women. Diabetologia, 48(1), 8-16.
Rojas, J., Chávez, M., Olivar, L., Rojas, M., Morillo, J., Mejías, J., … & Bermúdez, V. (2014). Polycystic Ovary Syndrome, Insulin Resistance, and Obesity: Navigating the Pathophysiologic Labyrinth. International Journal of Reproductive Medicine, 2014.

http://www.mckinley.illinois.edu/handouts/pcos.htm
http://www.medpagetoday.com/Endocrinology/GeneralEndocrinology/39302
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25125349
http://www.minervamedica.it/en/journals/minerva-endocrinologica/article.php?cod=R07Y9999N00A140011
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmedhealth/PMH0056859/