Ordet «syltet» ofte forveksles med ordet «gjæret» men sylting handler om å bevare matvarer i et surt medium (vanligvis eddik og sukker) ved bruk av høy temperatur som ødelegger verdifulle enzymer og naturlige probiotikske bakterier (tenk surkål i plastposer og rødbeter på glass). Lacto-fermentering er imidlertid en naturlig konserveringsprosess der man bruker bare salt og vann uten varmebehandling. Med denne metoden bevarer du enzymer og legger til rette for vekst av gunstige levende probiotiske bakterier.
Det er jo ingen mysteriet hvorfor matindustrien foretrekker sylting fremfor lacto-fermentering; sylting gir en veldig forutsigbart og ensartet produkt med en lang holdbarhet. Men for oss som er opptatte av å lage det meste selv er sylting både mer tidskrevende, mindre sunt og smaken er jo fra en helt annen verden (spør du meg).
Og hvem har egentlig behov for agurk med en holdbarhet på 3 år?
Dersom du aldri har laget eller smakt på lacto-fermentert mat er dette noe av det enkleste du kan starte med. Metoden er akkurat den samme som jeg bruker for enkle fermenterte grønnsaker.
Fermenterte rødløk kan brukes i salater, på pizza og burgere og egentlig i alle andre retter der du vanligvis bruker rødløk. De har en syrlig og mindre intens og bitter smak enn rå løk (men jeg kan dessverre ikke love at ånden din blir mindre motbydelig for det).
Det beste er at dette tar ikke mer enn ti minutter fra start til slutt! Du kan også bruke vanlig gul løk til fermentering men det sier seg selv at det blir ikke like vakkert 😉
Lacto-fermentert rødløk
2 middels store rødløk skjæret i tynne ringer (helst økologiske)
1/2 – 1 ss uraffinert havsalt/mineralsalt
5 dl vann
evt 1 ss myse eller saft fra ferdigbrygget surkål eller andre fermenterte grønnsaker
Press løkskivene godt ned i en glasskrukke (jeg bruker en ½ liter norgesglass).
Løs opp saltet i 5 dl vann og tilsett evt myse/surkålsaft.
Hell saltlake over løkene og pass på at alt er godt dekket. Hvis nødvendig kan du bruke en vekt for å holde løkene under overflaten.
Sett på tett lokk og vend glasset et par ganger for å blande alt godt sammen.
La glasset stå ved romtemperatur i 3-7 dager til du ser bobler og det smaker passe syrnet.
Ta gjerne av lokket innimellom for å slippe ut gasset som er et naturlig biprodukt av gjæringsprosessen. Jeg bruker å sette glasset oppi en skål fordi vannstanden har en tendens til å stige underveis og piple litt ut.
Gratulere med fin ny side. Lykke til, og takk til deg for det du deler av din kunnskap. Det setter jeg stor pris på. Jeg skal lære på kurs og fermentere mat. Dine tips skal jeg se om jeg får til. Så i morgen kjøper jeg rødløk og prøver meg på din oppskrift
Tusen takk for en hyggelig kommentar! Gi gjerne tilbakemelding når du har prøvd fermentert løk 🙂
Min kommentar forsvant plutselig… Jeg ville si at jeg har prøvd denne oppskriften og som storelsker av ekte gjæret surkål, mener at løken tilberedt på en slik måte er en av de beste tilbehøret til all slags mat. Fermentert rødløk er nydelig! Takk for oppskrift!
Så bra! Jeg synes også at løken setter veldig god smak på det meste. Veldig hyggelig at du har brukt dette på din blogg også 🙂 Takk for tilbakemeldingen!
Hei,
jeg lure på om man kan bytte ut denne delen av oppskriften
“evt 1 ss myse eller saft fra ferdigbrygget surkål eller andre fermenterte grønnsaker”
med kombucha?
hva tror du?
Godt spørsmål! Det har jeg aldri prøvd så er litt usikker på om det blir riktig type kultur. Du trenger egentlig ikke å bruke en startkultur – grønnsakene vil fermentere helt på egen hånd men det går bare litt fortere hvis du har noe som setter de i gang. Si gjerne fra hvis du prøver med kombucha 🙂
Hei! Spennende, jeg er alt i gang. Kanskje et dumt spørsmål, men etter at løken er ferdig fermentert så setter jeg det i kjøleskapet og det vil da være holdbart i lang tid? 🙂 Vil jeg da kun sette gjæren i hvile, slik at om det ikke er surt nok kan jeg ta det ut og fortsette prosessen?
Ingen dumme spørsmål! Det stemmer, ja…bare sett den i kjøleskapet så går fermenteringen mye saktere. Løkene er holdbar ganske lenge men de mister den fine røde fargen hvis det står for lenge.