Spiser du frokost? Konvensjonell visdom tilsier at frokost er vårt viktigste måltid og hvis vi hopper over det så risikerer vi alt fra en lavere forbrenning til dårligere matvalg og overspising resten av dagen. Men stemmer det?

Selv om jeg er en klassisk A-menneske og skikkelig morgenfugl så har jeg personlig aldri vært en stor frokostspiser. I mange år drev jeg med å tvinge inn frokost for det var jo rådet fra alle kanter, men tiden gjør oss heldigvis klokere og nå skjønner jeg at frokost er ikke nødvendigvis vårt viktigste måltid. Dagens første måltid kan gjerne utsettes med flere timer uten katastrofale konsekvenser – heller tvert imot.

Here’s the thing…

Kroppen din er i stand til å bruke to typer drivstoff; sukker eller fett. Når du våkner om morgenen i en fastende tilstand (ideelt etter minst 10-12 timer uten mat) står kroppen din egentlig klar til å forbrenne fett. Men hva skjer når du starter dagen med havregrøt eller et par brødskiver med brunost og et glass appelsinjuice?

Full stopp på fettforbrenningen.

Når du fyller tanken hele tiden med karbohydrater (= sukker) vil kroppen din foretrekke glukose som drivstoff og får aldri behov for å brenne lagret kroppsfett. Å gå ned i vekt eller maksimere fettforbrenningen er jo selvsagt ikke et mål for alle, men å starte dagen med en karbohydratbombe er ikke bra for noen, og vil bare legge til rette for enda en dag med blodsukkersvingninger, dårlig konsentrasjon, søtsug og lite energi.

Men hva skjer hvis du heller utsetter dagens første måltid med noen timer og/eller spiser en frokost med proteiner, masse sunt fett og lite karbohydrater? Jepp, da vil kroppen lære seg å bruke fett som energi og du får blant annet en langvarig metthetsfølelse, et stabilt blodsukker, fantastisk fokus, masse energi og ikke minst frihet fra å måtte fylle på med mat hele tiden!

Å hoppe over frokost og spise dagens første måltid litt lenger utpå dagen kalles også for periodisk fasting. Dette spisemønsteret har mange helsefordeler (og noen ulemper) og er et nokså stort tema i seg selv. Noen gjør dette hver dag og trives kjempegodt med det. Periodisk fasting praktiserer jeg også innimellom men de fleste dager består min frokost av en varm, deilig og mettende kopp med fettkaffe.

Noen har kanskje fått med seg trenden med å bytte ut frokost med fettkaffe (eller kanskje du tenker at dette er ren galskap!). Fettkaffe ble i alle fall verdensberømt av biohackeren Dave Asprey som er mannen bak The Bulletproof Diet og nettstedet Bulletproof Executive. “Bulletproof coffee” som han kaller det for er en drikk laget av kaffe, smør og MCT-olje som kjøres sammen i en blender. Dette har blitt en meget populær trend, men som alt annet innen ernæringsverdnen er denne praksisen også litt omdiskutert. Noen eksperter mener at å erstatte frokost med fettkaffe kan være problematisk, og dette er jeg delvis enig i. Dersom du fortsatt har et kosthold som er rik på karbohydrater er fettkaffe ingen god idé – et høyt karbohydratinntak sammen med et høyt fettinntak er en meget dårlig oppskrift. Det finnes visstnok også rapporterte tilfeller om dramatisk forhøyet kolesterol hos noen mennesker som jevnlig drakk Bulletproof Kaffe. Et annet argument er at dersom du vanligvis spiser et næringsrik frokost bør dette ikke erstattes med noe som er i utgangspunkt lav i andre essensielle næringsstoffer, som for eksempel proteiner.

Jeg fikk i alle fall øyene opp for fettkaffe for litt over et år siden og har prøvd ut flere ulike verjsoner før jeg landet på min egen næringstett, mettende og ikke minst velsmakende blanding.

En av nøkkelingrediensene i fettkaffen er MCT-olje. Denne oljen kommer fra kokos og er en ren kilde til mellomlange fettsyrer (= medium chain tyiglycerides). Mellomlange fettsyrer er annerledes enn langkjedete triglyserider (som finnes i f.eks. tran, fet fisk, nøtter & frø) fordi de absorberes mer som karbohydrater og brennes raskt som energi. MCT fettsyrer blir heller ikke lagret i fettcellene. Fordi MCT er lett assimilerte i kroppen vil de også øke opptaket av andre næringsstoffer. Studier viser at MCT øker opptak av mineraler, spesielt kalsium og magnesium. De forbedrer også absorpsjonen av noen B-vitaminer, fettløselige vitaminer (A, D, E, K, og betakaroten) så vel som aminosyrer. Hjernen er i stor grad bygd opp av fettsyrer slik at vi trenger en jevn tilførsel av sunt fett for å tenke klart og holde hjernen skarp livet ut. Det er nok ikke en tilfeldighet at morsmelk er også rik på MCT!

Som alle andre fettstoffer gir MCT mer energi per gram enn karbohydrater (karbohydrater = 4 kalorier per gram, fett = 9 kalorier per gram); men i motsetning til andre typer fett vil denne energien frigis raskt. Denne svært tilgjengelig energien kan brukes av hele kroppen, inkludert hjernen som er vårt “feiteste” organ og består av over 60% fett!

Jeg bruker for øvrig MCT-olje i mange typer bakevarer, smoothies og dressinger samt som basis for hjemmelaget majones. Smaken er helt nøytral og den blir heller ikke hard og kornete når den er kald slik som vanlig kokosolje vil gjøre. Dersom du vil fordype deg videre i helsefordelene med MCT olje så kan du lese dette innlegget

Basisen på min fettkaffe er vanligvis økologisk kaffe, men jeg bytter den ofte ut med CafeCepsløvetann kaffe eller grønn matchapulver rørt ut i kokende vann. Så tilsetter jeg masse næringsrike godbiter som gir både proteiner, polyfenoler og selvsagt masse sunne fettsyrer. Denne frokosten holder meg mett og fornøyd med masse energi og et klart hode i mange timer uten den minste lille tanken på mat før tidlig på ettermiddagen.

Jeg veksler stadig på ulike smaksvariasjoner ved å tilsette for eksempel rå kakaopulver, maca, hampfrø, kakaosmør og kokosmelk. Fettkaffe kan lett gjøres melkefri ved å bruke kakaosmør istedenfor vanlig smør.

Min store fete frokostkaffe

2-3 dl varm ferdigbrygget økologisk kaffe, CafeCepsløvetann kaffematcha te eller svart te

1 ss MCT-olje 

1 ss smør eller kakaosmør (eller en kombinasjon)

1-2 ss gressforet collagen protein

Ceylon kanel til dryss


Valgfrie bonusbomber:

  • mandelsmør, sesam tahini, kokossmør eller andre typer nøttesmør 
  • rå kakaopulver
  • macapulver
  • kokosmelk
  • hampfrø
  • eggeplomme
  • fløteskvett


Alt kjøres en runde i blenderen eller med stavmikser til all fettet er smeltet og godt innblandet og du får en deilig skum på toppen. Dryss gjerne med litt Ceylon kanel eller kakaopulver og nyt!