Hvetemel har jeg selv ikke rørt siden gluten ble utestengt fra mitt kjøkken for over 6 år siden (tja, bortsett fra det lille hjørnet der gubben fortsatt får skjære sine skiver). Jeg har siden prøvd de aller fleste alternative meltyper med veldig blandede resultater. Siden jeg har i tillegg gått over til et lavkarbo/høyfett kosthold har jeg heller ikke hatt så stort behov eller interesse for brød og bakevarer.
Men akkurat som de fleste har jeg andre folk i huset som er fortsatt veldig glade i både pannekaker, muffins, vafler og cookies slik at jeg måtte drive med litt prøving og feiling for å trylle frem sunne versjoner som blir til og med godkjente av kresne tenåringer.

 

Det er vel kanskje ingen stor overraskelse at mine favoritt typer mel er laget av nøtter og frø som er både rike på næringsstoffer og har et mye lavere karbohydratinnhold enn kornbaserte melsorter.

Her får du i alle fall noen gode alternativer som du kan prøve enten du ønsker å unngå gluten eller vil spise mindre karbohydrater.

 

Kokosmel

Kokosmel er helt enkelt mel laget av tørket kokoskjøtt og har et lavere fettinnhold og mer fiber enn for eksempel de fleste typer nøttemel.

Jeg har lenge vært en stor fan av kokosolje, men den første gangen jeg brukte kokosmel var jeg kjempeskeptisk og helt sikker på at dette skulle bli en slurpete katastrofe. Men kokosmel har en utrolig evne til å suge til seg fuktighet slik at den gir en kjempegod og saftig konsistens med bare et subtilt hint av kokossmak. Kokosmel har en lettere i konsistens enn f.eks mandelmel, noe som betyr at det fungerer perfekt i kaker, muffins eller brød. Bare pass på at du bruker riktig mengde væske i oppskriftene for å unngå at du ender opp med murstein.

I forhold til å bytte ut kokosmel med hvetemel i en oppskrift kan du erstatte hvetemelet med 1/3 kokos mel og 2/3 vann. For eksempel i en oppskrift som krever 100g hvetemel så kan du bruke 33g kokosmel og 66g væske. Det brukes også mye egg i mange kokosmeloppskrifter.

Lyst å prøve? Start med lavkarbo pannekaker!

Her finner du kokosmelet jeg bruker

 

Mandelmel

Mandelmel er et fantastisk og proteinrikt, lavkarbo alternativ til hvetemel. I motsetning til andre alternativer vil mandelmel gi en ganske fuktig resultat som mange mener er bedre enn andre typer mel i smak og brukervennlighet.

Vær litt obs på at det finnes en forskjell mellom finmalte mandler og mandelmel som blir laget av skåldede mandler. Jeg bruker nesten alltid hele finmalte mandler men kaker for eksempel vil bli lysere og du får et mer delikat resultat dersom du bruker skåldede mandelmel.

Jeg burker å finmal mandler i en kaffekvern eller min foodprosessor med S-blad. Bare pass på at du ikke kjøre det for langt for da får du mandelsmør.

Mandelmel av skåldede mandler kan kjøpes HER eller hos de fleste helsekostbutikker og større dagligvarebutikker.

Lyst til å prøve? Her er min oppskrift på grønnsakspai med mandelbunn!

 

Finmalte linfrø

Finmalte linfrø gir bakevarer en nydelig rik og nøtteaktig smak. Linfrø inneholder mye protein, fiber, plantebaserte omega-3 fettsyrer og lite karbohydrater. Jeg anbefaler alltid å kjøpe hele linfrø og male de selv like før de skal spises for å unngå at de omfintlige omega-3 fettsyrene blir oksiderte. Dersom ferdigmalte linfrø ikke brukes med en gang kan de oppbevares i en lufttett beholder i fryseren.

Linfrø kan også være en kjempefin eggerstatning for de som er allergiske for egg eller hvis du plutselig en dag står tom for egg. For å erstatte 1 egg kan du bare bland sammen 1 ss finmalte linfrø med 3 ss vann i en liten bolle. La blandingen stå i 2-3 minutter for å tykne.

Lyst til å prøve? Her er en enkel oppskrift på linfrøbrød!

 

Peanøttmel

Et annet kjempefint alternativ er peanøttmel som har et relativt lavt fettinnhod samt en god del protein, fiber og andre næringsstoffer. Peanøttmel har jeg brukt mer og mer i løpet av det siste året og synes det gir et kjempegodt bakeresultat og en nydelig peanøtt smak.

Her er peanøttmelet jeg bruker

Lyst til å prøve ? Disse sukkerfrie lavkarbo sjokolade squashmuffins er en kjempehit hos oss!

 

Bare husk at alle nøtter og frø er rike på omega-6 fettsyrer som må balanseres av et tilstrekkelig  omega-3 inntak (helst marint). Ubehandlede nøtter og frø inneholder også fytinsyre slik at de skal aller helst bløtlegges og tørkes før bruk. Mer om fytinsyre og hvordan det kan nøytraliseres finner du i dette innlegget.

Linfrø er også rike på naturlige fytoøstrogener som noen helseeksperter mener kan ligne menneskelig østrogen i kroppen. Dette har reist spørsmål om hvorvidt et høyt inntak av fytoøstrogener er trygt for folk som er rammet av hormonavhengige krefttyper som prostatakreft, livmorkreft eller østrogen-positiv brystkreft.

Alt med måte.

 

Hva synes du er det beste alternativet til hvetemel?