I dag har jeg gleden av å dele en inspirerende historie fra en av mine kursdeltagere som klarte å snu på diabetes 2 ved gå mot strømmen og legge om til et lavkarbo/høyfett kosthold. Kari takket nei til både medisiner og konvensjonelt kostråd, og i dag ser hun på sin diabetes diagnose som en gave!

 

Heldigvis fikk jeg diagnosen DIABETES! For da fikk jeg en motivasjon til å endre matvanene mine! Og heldigvis fikk jeg vokse opp i 50-årene da en lagde mat fra bunnen med slakt, egg fra gården, fersk fisk fra fjorden/fjellvannet, melk fra fjøset, fløte fra øverste laget i melkespanna, grønnsaks- og bærhage utenfor huset og bær oppi skogen.

Jeg fikk hjelp til å endre livsstilen min gjennom Vend Risk som er et prosjekt for å forebygge utviklingen av diabetes type 2 til personer med overvekt. Etter 5 år i denne gruppen sendte jeg en tilbakemelding til lederne av Vend Risk med en liten baktanke om å få de til å tenke i andre baner når det gjelder kostholdet vårt.

Jeg er 66 år og har slitt med overvekt siden jeg var i 20-årene, det vil si at kiloene kom smygende sakte men sikkert med årene, og som 55-åring viste vekta nesten 95 kilo. Har gått på mange Grete Rode-kurs og livet har vært en kamp med dårlig samvittighet for at jeg spiste for mange kalorier. I alle år har jeg mosjonert med fjellturer, o-løp, trim i sal og svømming. I 2004 fikk jeg et brev fra fastlegen min at det fastende blodsukkeret mitt var 8. Da mannen min og svigermor hadde diabetes, viste jeg litt om sykdommen, og jeg bestemte meg for at jeg ville prøve å regulere blodsukkeret med kost slik at jeg slapp medisiner med bivirkninger. HbA1c var i disse årene 7-7,5 (HbA1c over 7 er diabetes). Fastlegen gav meg noen slim-piller, men ingen virkning av dem. I slutten av 2010 anbefalte han at jeg skulle begynne med blodsukkersenkende piller. For sa han, blodsukkeret vil bare øke med årene.

I samme tiden var det en invitasjon til å være med i Vend Risk i lokalavisa, men samtidig sa en venninne til meg: «prøv å spise mindre karbohydrater og kjøp deg boka av Sten Sture Skaldeman GI NULL.» Slik gikk det til at jeg ble med i Vend Risk og samtidig la om til mat med lite karbohydrater for å få ned blodsukkeret så jeg slapp å ta medisin. Trivelig å være med i de sosiale sammenkomster i Vend Risk. Det er kun kosten jeg var «ulydig» med, ellers fulgte jeg programmet. Det viste seg at det var ikke noen kamp og spise lavkarbo. Naturlig, ren mat som fisk, kjøtt, grønnsaker, egg, meierismør og fete meierivarer, kokos, avokado, nøtter, frø og kaldpresset olivenolje og kokosolje. Drikke til er vann, kaffe, te, hjemmelaga buljong og hjemmelaga sjokolade og til fest tar jeg gjerne litt tørr vin! Supermat spør du meg, og vet du, jeg savner ikke sukker, frukt, korn, potet, pasta, ris, kaker og øl! Og maten er så god at jeg syntes jeg spiser for mye hver dag (sikkert 2500-2800 kcal – har aldri regnet på det), men etter ett år var jeg 12 kg lettere og blodsukkeret ble da også naturlig lavere. Og også jeg kan bekrefte at vi blir friske av denne maten. Gikt og betennelser er borte, forkjølelser lette, sover bra og med energien på topp!! Og slutta og bekymret meg for hjerte og kar, triglyserider var 0.54 ved siste måling og legen nevner aldri mer om å ta diabetesmedisin.

Jeg har et stort ønske for fremtiden til diabetesomsorgen og fedmeproblemer: Glem kalorier og gjør maten til medisin for diabetikere og overvektige!

 

Ønsker du en friskere hverdag og mer kontroll over din egen helse? Jeg hjelper deg gjerne.

Ta kontakt for en uforpliktende prat eller bestill time HER

Har du også spist deg frisk? Fortell!!