Som de fleste er vel klar over så finnes det ikke ett fett, men dette gjør også at mange synes det er kjempevanskelig å vite hva man skal velge. Er du enig?

Dette er jo ingen overraskelse med tanke på alle de forskjellige produkter, ulike råd og ikke minst markedsføring som vi må forholde oss til hele tiden.

Fett er et ganske omfattende tema, og selv for de overinteresserte er det noe man kan fort fordype seg i hjel på. Jeg har jo mye på hjertet når det gjelder fett (altså ikke bokstavelig talt 😉 men i dag tenkte jeg bare å gi deg et enkelt utgangspunkt ved å ramse opp de 10 verstinger som alle bør unngå.

 

Er du klar? Trekk pusten dypt…

Solsikkeolje, rapsolje, soyaolje, maisolje, druekjerneolje, «matolje» og billig olivenolje (dvs. alle billige, fargeløse, smakløse og luktfrie planteoljer i gjennomsiktige plastflasker) samt herdet og delvis herdet vegetabilsk fett og kunstig transfett. Du kan dermed også droppe alle de bearbeidede industriproduserte matprodukter som er basert på disse oljene; margariner og alle andre smør-bedragere, majones, kaviar, salatdressinger, leverpostei, potetsalat, italiensksalat, Delfiafett og de fleste ferdiglagde sauser og dipper.

Ser du butikkavdelingen i bildet over? Alt det der kan du bare trippe rett forbi og gå direkte til enden der du finner ekte meierismør i all sin prakt.

Adjø til Mills og farvel til Idun! Vita-Hjertego’ kan bare ha det så godt!

Lag heller din egen majones, leverpostei, salatdressinger, dipper og kaviar. Det er mye enklere enn du tror, og selvsagt MYE sunnere!

 

Hvorfor er disse fettypene så dårlig for oss? Så hyggelig at du spør…

Først og fremst er disse oljene fremstilte gjennom svært intensive mekaniske og kjemiske prosesser for å utvinne olje fra plantefrø. Disse frøene inneholder ømfintlige flerumettede fettsyrer som blir fort oksiderte under raffineringsprosessen. De blir utsatte for høye temperaturer som gjør at svake karbonbindinger i umettede fettsyrer bryter fra hverandre og skaper farlige frie radikaler som herjer rundt som små gnister i kroppen og utfører hærverk på cellene dine. I tillegg blir naturlige forekommende antioksidanter (slik som fettløselig E vitamin som beskytter kroppen mot frie radikaler) nøytralisert eller ødelagt av høy varme og trykk. Deretter blir ofte BHT og BHA (begge mistenkt for å forårsake kreft) ofte tilsatt for å erstatte E vitamin. Oppå det hele brukes det kjemiske løsemidler og blekemidler for å fjerne smak og lukt.

Sunne hjertevennlige oljer? I think not.

Planteoljer er også naturlig rike på omega-6 fettsyrer som er essensielle for kroppen i riktige mengder og når de kommer fra fra gode kilder. Det finnes riktignok kaldpressede planteoljer av høy kvalitet som får beholde sin naturlig farge, lukt og smak men hvis du tenker på alle de massevis av produktene som inneholder billige raffinerte planteoljer er det lett å forstå at de fleste får i seg alt for mye omega-6 i forhold til omega-3 fettsyrer. I store mengder (og uten tilstrekkelig mengder omega-3) er omega-6 fettsyrer inflammatoriske og superdårlige for blant annet tarmhelsa, leddgikt/leddsmerter og utvikling av hjerte- og karsykdom. Et høyt forbruk av planteoljer som er skapt gjennom kjemiske utvinningsprosesser er knyttet til utbredt inflammasjon i kroppen, høyt blodfett (triglyserider) og nedsatt insulinfølsomhet.

Litt forklaring om transfett må vi nesten også ha med her, for dette kan nemlig være litt forvirrende. Det finnes både kunstig fremstilt transfett og naturlig forekommende transfett. Naturlig forekommende transfettsyrer finnes i f.eks. smør fra gressforede kyr, gressforet kjøtt, vilt kjøtt og kjøtt fra andre dyr som tilbringer sine dager ute på beite. Dette fettet er helt ufarlig og kan til og med være gunstig for helsa.

Så kommer det kunstige transfettet…denne typen transfett er skapt når ømfintlige flerumettet fett fra plantefrø går gjennom en hydrogeneringsprosess som gjør at de holder seg fast ved romtemperatur. Denne prosessen skader fettsyrene ytterligere og skaper trans fettsyrer som er spesielt farlig for vår helse. Kunstig transfett finnes blant annet i de aller fleste typer butikkbrød, kjeks, kaker og smultringer. Ser du på etiketten så står det ofte ”plantefett” eller ”vegetabilsk fett”. Kunstig transfett i kroppen fører til både økt blodfett, mindre av det ”gode” kolesterolet (HDL) og dermed økt risiko for å utvikle hjertesykdom.

Skynd deg hjem og rydd i skapet! Det er aldri for sent.

Og stay tuned dersom du er nysgjerrig på hva slags fett jeg mener du faktisk bør spise…

 Hint, hint:

smør