Synes du kostholdsendringer kan være en overveldende og litt skummel oppgave? Kanskje spesielt når det er snakk om å få med hele familien? Dette trenger absolutt ikke å være så vanskelig! bare pust dypt og start litt etter litt – alt trenger ikke å skje på én dag.

Baby steps, baby!

Ved hver eneste lille endring kommer du et skritt nærmere et sunnere liv. Tenk på det som en skala fra verst til best; i den ene enden har du cornflakes, kneippbrød, Nugatti, potetgull, Grandiosa, kaker, godteri og iskrem. I den andre enden har du lite karbohydrater, rene proteinkilder, friske grønnsaker, masse sunt fett og ingen bearbeidet ferdigmat. Du tenker kanskje at dette høres helt urealistisk ut men alt er en vanesak, og det gjelder bare å gjøre det beste du kan. For hvert eneste skritt i riktig retning kan du klappe deg selv på skulderen!

La oss si at du spiser 3 måltider om dagen pluss et par mellommåltider. Dette tilsvarer hele 40 muligheter for forbedring hver eneste uke!  Bare begynn for eksempel med å endre det du spiser til frokost. Allerede da tar du 7 gode valg hver uke. Når dette blir til en vane kan du gå videre til mellommåltider. Nå har du forbedret over 20 måltider på kun en uke!! Neste tar du middag, og deretter lunsj (etter min erfaring er matpakken ofte den største utfordringen). Hver eneste gang du tar et sunnere valg kommer du ett skritt videre i riktig retning.

Dersom du fortsatt ligger mot den dårligere enden av skalaen (og det er helt OK!) her er de 5 første ting du bør slutte med:

  1. Fruktjuice, brus, saft, sjoko- eller jordbærmelk og energidrikker. Alle disse er bare flytende sukker på flaske. Ja, selv fruktjuice! (Og for guds skyld IKKE bytte til light-versjoner med kunstig søtning!)
  1. Godteri, konfekt, melkesjokolade og andre sukkerholdige godbiter. Og la deg ikke lure av f.eks. vingummi på helsekostbutikken som er ”søtet med naturlig fruktjuice” – de er bare fint innpakket sukkerkuler.
  1. Søte bakevarer; kaker, kjeks, boller – alt som er basert på hvetemel eller andre       raffinerte kornprodukter og som inneholder billig raffinert fett og sukker.
  1. Alle slags kornbaserte matprodukter (ja, også fullkorn!). Disse er svært bearbeidede, rik på karbohydrater og vil bare resultere en sukkerkrasj senere på dagen.
  1. Sukker og hvetemel. Hvis du bare kan kutte ut disse 2 tingene blir det et KJEMPESTORT skritt fremover mot bedre helse, en sunnere kroppsvekt og bedre næringsstatus. Noen vil si at det er altfor restriktivt å kutte ut hele matvaregrupper men det du egentlig går glipp av er matprodukter, ikke næringsstoffer. Dette bare virker restriktivt fordi hvetemel og sukker finnes i såpass mange produkter. Husk at for bare noen få år siden eksisterte ikke mange av disse produktene!

Bare ta kontakt  dersom du trenger hjelp til å finne gode alternativer til dine favoritt matvarer eller enkle oppskrifter og ukeplaner for å komme i gang!

Informasjon om mine tjenester finner du HER

I’ve got you covered 🙂