Her i Trøndelag har vi nitrist vær med sludd og såvidt plussgrader.

Sukk.

Ja, ja. Ikke akkurat vær til å spise is men det er jo fredag og minstemannen kommer hjem i dag fra leirskolen (der ifølge storesøsteren får man bare tørre brødskiver og smakløs grøt hele uka). Litt overdreven, tenker jeg men det kan likevel være greit med noe godt å kose seg med når man kommer hjem igjen!

Kaffe is er alltid en stor hit hos oss og denne utgaven er helt fri for sukker og melk, og er til og med såpass næringsrik at det kan spises til frokost (det har jeg selvsagt aldri gjort ;-). Masse sunt fett og næringsstoffer som kroppen vil takke deg for!

 

Når du bruker kaffe i matlaging er det litt som å bruke vin –  kvalitet er nøkkelen til et godt resultat. Her gjelder det å velge en god mørkbrent kaffe, og aller helst økologisk. HER er den jeg bruker.

DSC_0279

Når det gjelder kokosmelk er det viktig å bruke den helfete typen. Jeg liker best Aroy-D kokosmelk som jeg kjøper på en asiatisk matbutikk. Aroy-D kokosmelk har ingen tilsetningsstoffer og innpakningen er fri for BPA. Finner du ikke denne typen kan du selvsagt bruke vanlig kokosmelk på boks (helst økologisk for å unngå mye tilsetningsstoffer).

DSC_0282

Jeg anbefaler på det varmeste at du investerer i en iskremmaskin dersom du ikke har. Det finnes mange ulike typer i alle priskategorier. Den jeg har rommer 1,6 liter og passer perfekt til vår familie (meget sjeldent at det blir noe igjen!). Har du likevel ikke en iskremmaskin kan du bare sett den i fryseren og rør om ca hver 30 min til du får ønsket konsistens.

Denne isen har jeg også laget uten eggeplommer, og det gikk helt fint!

 

Kaffe is – melkefri & sukkerfri

Mal ca 0,6 dl kaffebønner i en kaffekvern og ha oppi en kaffepress. Tilsett 2,5 dl kokende vann og la det trekke i ca 10 minutter. Trykk ned og hell kaffen oppi en blender eller foodprosessor.

Da tilsetter du:

7 dl helfet kokosmelk

ca 0,5 dl Sukrin/erythritol + 1/4 – 1/2 ts stevia glycerite (søtes etter smak)

2 ts vanilje ekstrakt eller 1/4 ts vaniljepulver

4 eggeplommer

klype uraffinert mineralsalt

1/2 ts guar gummi (kan sløyfes men gjør at isen blir litt mer kremaktig og mykere rett fra fryseren)

Kjør til alt blir glatt og kremaktig og frys i ca 2 timer (eller hvis du har tid kan beholderen bare settes i kjøleskapet til blandingen blir kald).

Hell oppi iskremmaskinen og gå frem etter maskinens bruksanvisning.

 

DSC_0280

 

DSC_0325

 

God helg!