Alle er forskjellige og har ulike biokjemiske behov slik at «oppskriften» som fungerer for deg og din kropp vil ikke nødvendigvis fungere for andre. Og ja, noen mennesker har gener for fedme, type 2 diabetes og andre sykdommer, men dette trenger absolutt ikke å være din skjebne. Bare fordi du er genetisk utsatt for en type sykdom betyr slettes ikke at er uunngåelige. Ved å spise riktig og bevege kroppen din er det fullt mulig å forebygge og reversere både overvekt og type 2 diabetes.

Isteden for å bekymre deg over din genetikk kan du heller høre etter kroppen din og kjenne etter hvordan du har det etter du spiser ulike matvarer. Føler du deg opplagt og levende med masse energi eller slapp, oppblåst og tåkete?

En veldig effektiv måte å finne ut om hvilke matvarer kan bidra til at kroppen din ikke fungerer optimalt er mitt 30-dagers reset program. I en 30-dagers periode eliminerer du spesifikke matvarer som mange ikke tåler, og som kan forårsake sykdom og helseplager. Ved å fjerne disse matvarene gir du kroppen en pause fra mat som kan provosere symptomer, overbelaste immunforsvaret og hindre vektnedgang. Her får du personlig veiledning, skriftlig program, oppskriftshefte, ukentlige eposter, m.m. for å gi deg inspirasjon og støtte hele veien.
Mer info om dette finner du HER

Men uansett hva slags utgangspunkt du har så kan du starte med disse 7 strategier:

 

  1. Fokusere på ekte og naturlige matvarer.

Spis rikelig med stivelsesfattige grønnsaker (altså alt som dyrkes over jorda), litt frukt, villfanget fisk, vilt, økologisk kjøtt, fugl og egg.

 

  1. Spis rikelig med sunt fett.

Dette inkluderer avokado, oliven, kokosolje, nøtter og frø, ekstra virgin olivenolje og meierismør. Å spise sunt fett vil faktisk hjelpe deg til å forbrenne fett. Alle kroppens celler og hjernen krever også fett for å fungere på optimalt. Mye mer om sunne kilder til fett kan du lese HER og HER

 

  1. Unngå sukker og raffinerte karbohydrater.

Begrens eller eliminere kornprodukter som brød, frokostblandinger, pasta, ris og andre raffinerte stivelser. Styr unna bakevarer og søtsaker, og begrens ditt inntak av alkohol.

 

  1. Bruk kosttilskudd som ekstra forsikring.

Med dagens vestlige kosthold er det vanskelig å dekke kroppens grunnbehov for vitaminer og mineraler slik at en god multivitamin kan være en god forsikring. For de aller fleste anbefaler jeg også tran av høy kvalitet, ekstra D vitamin, magnesium og en god probiotika tilskudd dersom du ikke (regelmessig) spiser fermentert mat.

 

  1. Endre ditt stressnivå.

Kronisk stress er kanskje den mest undervurderte faktor når det gjelder overvekt. Du kan gjøre alt annet ”helt riktig” i forhold til ditt kosthold og trening men er du konstant stresset bil det meget vanskelig å gå ned i vekt eller unngå vektoppgang over tid. Finn noe som hjelper deg til å redusere ditt stressnivå som for eksempel yoga, meditasjon, pusteteknikker og trening.

 

  1. Få nok søvn.

Søvnmangel kan bidra til vektøkning og er også forbundet med depresjon, smerter, betennelser, hjertesykdom, diabetes og mange andre helseproblemer. For de fleste er minst sju til åtte timers nattesøvn viktig for optimal helse. Unngå eksponering for kunstig lys fra smarttelefoner, TV og annen elektronikk før sengetid.

 

  1. Tren regelmessig.

Du kan ikke trene bort et dårlig kosthold men fysisk aktivitet gjør dine celler og muskler mer følsomme for insulin, slik at behovet blir mye mindre. Mindre insulin betyr mindre betennelse og mindre lagret kroppsfett (spesielt det mest helsefarlige magefett). Dette betyr slettes ikke at du må bruke en treningssenter! Finn en måte å bevege kroppen din på som du trives med og som du får glede av å gjøre. Studier viser at høy intensitet intervalltrening (som du kan gjøre i så lite som 20 minutter) er mye mer effektivt enn lengre perioder med lav intensitet utholdenhetstrening.

 

Ditt kosthold og livsstil er mye bedre indikatorer for din helse og vekt enn dine gener. Noen av oss må jobbe litt hardere mens for noen er det mye enklere, men det er fullt mulig for alle!