Når jeg anbefaler at folk unngår kornprodukter så spør de sjokkert, “Hva i all verden skal jeg spise til frokost??” 

Norge er jo en brødnasjon, og for mange er det bortimot utenkelig å komme seg gjennom frokost, matpakken og ofte kveldsmat uten et kakskiv eller to (for å si det på godt trøndersk 😉 ). Hvorfor jeg råder de aller fleste til å droppe kornprodukter (spesielt glutenholdige kornslag) er et større tema for en annen dag, men kort sagt er ikke menneskedyret så veldig godt tilpasset til å spise korn, og i hvert fall ikke i de enorme mengder som de fleste spiser i dag (dette gjelder spesielt hvis du har en autoimmun sykdom). Et kosthold som er rikt på kornprodukter kan skape og/eller bidra til en hel rekke helseproblemer inkludert alle autoimmune sykdommer, diabetes 2, IBS og fedme. Visste du forresten at det finnes ikke et eneste næringsstoff i korn som du ikke kan få fra andre typer mat? Helt sant.

Nesten samtlige av de som kommer til meg for veiledning spiser alt for lite fett og proteiner til frokost. Dette gjør selvsagt at man blir sulten og ukonsentrert, og fører ofte til overspising og dårligere matvalg utover dagen. Et par brødskiver (ja, selv grovt brød!) med brunost og et glass juice er rett og slett en karbohydratbombe som vil ha (blant annet) en meget ugunstig effekt på ditt blodsukker.

Å ta frem et par brødskiver og hive på litt pålegg er jo lettvint, men du kan lage et MYE bedre og mer næringsrikt måltid uten alt for mye miks maks. Det gjelder bare å slippe tak i alle dine forestillinger om hva frokost bør være!

Frokost behover altså ikke å være brødmat. ALT er en vanesak og det går faktisk an å tenke utenfor brødboksen. Alle bør uansett kunne bruke noen ekstra minutter på morgenkvisten for å gi kroppen litt ordentlig drivstoff. Ærlig talt.

Min standard start på dagen er fettrik frokost kaffe som gir meg masse energi og holder meg mett og fornøyd i mange timer.

Ellers til dagens første måltid hiver jeg en neve grønne blader (spinat, rukkola, grønnkål, o.l.) eller rester av grønnsaker fra gårsdagens middag i en bolle med 2 økologiske egg stekt i talg eller ghee, litt surkål, 1/2 avokado og en god klatt seterrømme. Da heller jeg på en splæsj olivenolje, litt balsamicoeddik, en klype keltisk havsalt og pepper og litt brokkolispirer hvis jeg har. Dette tar ca 5 minutter og er SÅ delish! Jeg lover at du aldri mer vil savne brødskivet ditt.

Har du litt ekstra tid så er stekt bacon virkelig den lille prikken over i’en. Nam 🙂

 

Andre brødfrie frokostideer…

Dersom du likevel ønsker noe brødaktig så kan du lage linfrøbrød, nøtte- og frøbrødkornfrie sjokolade squashmuffins, eller kornfrie blåbærmuffins. Alle disse egner seg utmerket til frysing!

Til baking så finnes det flere kornfrie (og mye sunnere) alternativer til hvetemel som du kan lese mer om i dette innlegget.

Har du revet deg løs fra brødvanen? Hva spiser du til frokost?