Liker du majones?

Vanligvis faller folk i to kategorier; de som elsker majones og de som ikke hæler den. Som jeg har snakket om tidligere var jeg bestandig i den siste kategorien, men min avsky var jo basert på den ekle fargeløse blandingen av usunn raffinert soya/solsike/rapsolje, sukker og kunstige tilsetningsstoffer som utgjør butikk-kjøpte majones. Det var først når jeg smakte hjemmelaget majones at ble jeg helt forelsket!!

Denne versjonen er laget med både olje og ghee (klarnet smør), noe jeg synes smaker himmelsk og gir en mer variert fettsyreprofil. Dersom du lurer på hvordan å lage din egen ghee så finner du en enkel fremgangsmåte HER. Du kan selvsagt bare bruke mer olje istedenfor ghee hvis du vil lage en vanlig majones. Jeg liker best å bruke avokadoolje eller macadamianøttolje fordi de er ganske nøytrale i smak, men en god olivenolje er også helt OK! Denne majones kan også brukes på mitt 30-dagers reset program!

NAM!

 

HJEMMELAGET MAJONES MED GHEE

1 egg                                                                                                                              
1 ss ferskpresset sitronsaft
1/4 ts dijonsennep (eller tørket sennep pulver)
1/4 ts havsalt
1,75 dl kaldpresset olivenolje, avokadoolje eller macadamianøttolje
Ca 5 ss ghee (flytende men ikke for varm)

Liten oppdatering…jeg bruker nå også 1/2 ts eplecider eddik fordi jeg synes smaken blir litt mer rund men dette er ikke helt nødvendig.

Slik gjør du…

Sorg for å ha alle ingrediensene ved romtemperatur – dette er viktig! Ha eggeplommer, sitronsaft, sennep, salt og evt eplecider eddik i en food prosessor med s-kniv og la stå i ca 60 min dersom de kommer rett fra kjøleskapet. Bland sammen i noen sekunder. Mens maskinen er i gang tilsetter du oljen i en LANGSOM jevn strøm inntil blandingen begynner å tykne. VÆR TÅLMODIG og hell oljen sakte – altså den aller tynneste strømmen du klarer mens du fortsatt har bevegelse i oljen. Dette tar omtrent tre minutter. Her skal du puste dypt og synge en fin sang til deg selv 🙂

Når blandingen har tyknet, skrap den ut av foodprosessoren i en bolle eller sylteglass og rør inn ghee (1 spiseskje av gangen). Smak evt til med mer salt.

Du kan også lage majones med en stavmikser etter denne metoden – superkjapp og helt magisk!

 

Hjelp! Det var en katastrofe!!

Hvis noe går galt og majonesen skiller seg og du vil sitte igjen med en kvasi-emulsjon som ligner på butikk-kjøpte salatdressing. IKKE FORTVIL! Dette har jeg opplevd flere ganger (og jeg var nesten på gråten) før jeg fant ut at majonesen kan faktisk berges. Hell blanding i et glass og sett den i den kaldeste delen av kjøleskapet ditt. Vent noen timer og rør kraftig. Resultatet vil være litt tynnere og mindre kremaktig enn majones, men fortsatt kjempegod på smak og kan godt brukes i salater (eggesalat, tunfisk salat, agurksalat osv.) og i dressinger.

Butikk-kjøpte majones holder seg kjempelenge fordi den inneholder pasteuriserte egg samt masse kjemiske krimskrams. Hjemmelaget majones bør derimot brukes innen 4-5 dager. Jeg liker å fermentere min majones (instruks finner du HER) og slik holder den seg fint i flere uker samt at smaken blir bare bedre over tid! Denne oppskriften gir ca 2 dl, noe vi klarer fint å spise opp!

 

img_3374