I dag har jeg kommet akkurat halvveis i min nyttårs-runde på 30-dagers reset program. Jeg føler meg helt fantastisk med mer energi og et meget happy fordøyelsessystem. For meg er det nok melkeprodukter som er mest problematisk, og noe som har veldig tendens til å krype seg inn til tross for mine beste intensjoner. Jeg elsker fete oster og mektige fløte-baserte sauser, men disse er dessverre ikke magen min alltid like glad for.

MEN, dette betyr slettes ikke at deilige kremaktige sauser og dressinger får sparken! Har du cashewnøtter og en god blender så kan du lage kjempegode kremaktige dressinger, sauser og supper helt uten melkeprodukter. Dersom du ikke tåler nøtter eller går på autoimmun protokoll er kokoskrem også et alternativ.

Denne oppskriften er ganske lik min melkefri ranch dressing – bare en annen smaksvariant. Chili og lime er en fantastisk god smakskombinasjon som brukes ofte i meksikansk mat. Her bruker jeg Chipotle chilipulver som er ganske sterk og har en litt annen smak enn vanlig chilipulver, men bare bruk det du har. Vil du ha enda mer ild så kan du også tilsett en klype cayenne pepper eller tørkede chilifrø.

Jeg bruker denne dressingen på ganske mye forskjellig…den er kjempegod som salatdressing, på grønnsaker, som dipp og som et alternativ til rømme når vi spiser tacos.  Ganske allsidig altså 🙂

 

 

KREMAKTIG CHILI-LIME SALATDRESSING

 

  • 1,5 dl rå usaltede cashewnøtter
  • 1,5 dl vann
  • 4 ss ferskpresset limesaft (ca 1 hel limefrukt)
  • 1 fedd hvitløk
  • 1/2 ts  malt chipotle eller vanlig chilipulver (mer eller mindre etter smak)
  • 1/2-1 ts uraffinert mineralsalt/havsalt
  • 1,5 dl ekstra virgin olivenolje eller avokadoolje

Ha cashewnøtter, vann, hvitløk og limesaft i en blender og kjør på fullt til du ikke lenger ser biter av nøtter og alt er ganske flytende. Tilsett chilipulver og salt, og bland i noen sekunder til. Skru blenderen på den laveste setting og hell i oljen i en jevn strøm. Smak til med salt og/eller mer chilipulver. Oppbevares kjølig i en lufttett beholder (flaske eller sylteglass).

Denne dressingen blir nokså fast etter et opphold i kjøleskapet men blir fort flytende igjen ved å la flasken/glasset stå i litt varmt vann i noen minutter. Dersom du ønsker en mer flytende dressing kan du tilsett litt ekstra vann.

 

salat