Til tross for stadig hyppigere advarsler fra forskere om mulige risikoer og komplikasjoner har protonpumpehemmere blitt en av de mest foreskrevne legemidler i den industrialiserte verden. Og selv om de vanligvis er antatt til å være trygge, viser nyere studier at disse medikamentene kan ha en rekke bivirkninger som blant annet ugunstige endringer i tarmflora, nedsatt næringsopptak og en økt risiko for demens.

Protonpumpehemmere blir oftest brukt til å behandle sure oppstøt, fordøyelsesbesvær og magesår, og fungerer ved å nedsette syresekresjon i magesekken. Disse medikamentene fås både på resept og reseptfritt – noen eksempler er Somac, Losec og Nexium.

Teorien er at halsbrann er forårsaket av overproduksjon av magesyre slik at inhibering av protonpumpene i magesekken vil redusere surheten og hindre sure oppstøt eller dannelse av magesår. Protonpumper er imidlertid ikke begrenset til magesekken; de er nemlig tilstede i omtrent hver eneste celle i kroppen og er vesentlige for cellenes energiproduksjon (mitokondrier) samt transport av ulike substanser.

Endrer tarmfloraen

Sammensetningen av mikrober som lever i tarmen er veldig følsom for endringer i det lokale miljøet. pH-verdien i tarmen er en viktig del av tarmhelsen og en spesielt viktig regulator av kroppens mikrobielle samfunn. Bruk av protonpumpehemmere reduserer mengden av syre som produseres i magesekken og derved mengden av magesyre som når tarmen, noe som fører til en betydelig endring i tarmens pH-verdi. Flere nyere studier har vist at protonpumpehemmere endrer tarmfloraen ved å redusere det bakterielle mangfoldet slik at opportunistiske patogener har tendens til å være mer utbredt hos brukere av disse medikamentene. Clostridium difficile er et eksempel på en bakterie som kan forårsake livstruende diaré og kolitt. Ved å redusere syre i magesekken kan protonpumpehemmere la døren stå på gløtt for slike bakterier som ellers ikke får fotfeste når syrenivået er normalt.

Redusert næringsopptak

En annen konsekvens av langsiktig bruk av protonpumpehemmere er nedsatt næringsopptak. Magesyre er avgjørende for absorpsjon av mange ulike næringsstoffer, og de som bruker protonpumpehemmere har vist seg å ha en økt risiko for vitamin- og mineralmangler inkludert vitamin B12, C vitamin, kalsium, jern og magnesium. Mangel på magesyre og magebetennelser muliggjør overvekst av bakterier som konkurrerer for opptak av mikronæringsstoffer som for eksempel vitamin B12 som kroppen er ikke i stand til å absorbere uten magesyre. Disse mikronæringsstoffer er spesielt viktige for benhelse, og studier har vist en sammenheng mellom bruk av protonpumpehemmere og benbrudd hos eldre. Disse funnene var store nok til at amerikanske helsemyndighetene (FDA) ga ut en pressemelding i 2010 med varsel om mulig økt risiko for benbrudd. En nyere studie har siden vist en tilsvarende sammenheng hos unge voksne som bruker disse medikamentene.

Svekker kognitiv funksjon

Kommunikasjon mellom hjerneceller krever innvirkning av protonpumper. Energien som kreves for at nevrotransmittere tas opp av nerveceller er drevet av protonpumper slik at når protonpumpehemmende medisiner binder seg til protonpumpene i cellene kan kognitive evner trolig svekkes. En 2016 studie fant at personer som regelmessig brukte protonpumpehemmere hadde en 44 prosent økt risiko for demens sammenlignet med de som ikke bruker disse medisiner. En annen studie publisert i 2015 som vurderte kognitiv funksjon hos brukere av disse medisiner fant en statistisk signifikant svekkelse i visuell hukommelse, oppmerksomhet, eksekutive funksjoner og arbeids- og planleggingsfunksjon. Tyske forskere har også nylig funnet at protonpumpehemmere var assosiert med en betydelig økt risiko for demens.

Vanskelig å slutte

Når kroppen oppfatter en redusert magesyreproduksjon vil den produsere hormonet gastrin i et forsøk på å kompensere, noe som stimulerer normal magesyre produksjon. Overskudd av gastrin har vist seg å føre til økt størrelse på parietalceller (cellene i magesekken som produserer magesyre via protonpumpene). Større parietalceller har flere protonpumper og kan derfor produsere større mengder magesyre. Dette resulterer i en overproduksjon av magesyre og gjør det å slutte med protonpumpehemmere vanskelig. Dosen må gradvis trappes ned dersom man ønsker å slutte med disse medikamentene, og dette bør derfor alltid gjøres i samråd med en lege.

Hva ellers kan jeg gjøre?

  1. Spis et lavkarbo steinalder/paleo kosthold
    Malabsorpsjon av karbohydrater kan føre til bakteriell overvekst, noe som resulterer i oppblåsthet og økt abdominal trykk som forårsaker sure oppstøt.
  2. Øk din magesyreproduksjon! HER kan du lese mitt tidligere innlegg om hvordan du kan hjelpe kroppen din til å produsere mer magesyre.

 

 

 

 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25083257

http://gut.bmj.com/content/early/2015/12/09/gutjnl-2015-310376.full.pdf

http://gut.bmj.com/content/early/2015/12/30/gutjnl-2015-310861

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/1647821

http://archneur.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2487379

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19362552